20. 10. 2021.
Vašington je znao da sirijski pobunjenici imaju hemijsko oružje

Vašington je znao da sirijski pobunjenici imaju hemijsko oružje

Vašington je znao da sirijski pobunjenici imaju hemijsko oružje

Izvještaj je objavljen na internet stranici “London rivju of buks” jer su dva Heršova redovna izdavača “NJujorker” i “Vašington post” odbila da objave članak.

Herš, koji je nagrade dobijao zbog izvještaja o rđavom ponašanju američke vojske u ratovima u Vijetnamu i Iraku, iformaciju je dobio od aktivista u Siriji i bivših zvaničnika američkih obavještajnih i vojnih službi.

Prema njegovim podacima, nekoliko mjeseci prije hemijskog napada u predgrađu Damaska, koji je skoro izazvao američke vojne udare na Siriju, “američke obavještajne službe objavile su niz povjerljivih izvještaja u kojima su navedeni dokazi da je organizacija Front al nusra, koja je povezana sa Al kaidom, savladala tehniku proizvodnje sarina i da može da izradi veću količinu agensa”.

Napad je izvršen 21. avgusta, istog dana kada su u Damask stigli inspektori UN radi istraživanja optužbi o upotrebi hemijskog oružja. Broj poginulih kretao se od nekoliko stotina do više od 1.400.

Prije napada u Guti, administracija predsjednika Baraka Obame u više navrata je saopštila da je upotreba hemijskog oružja “crvena linija”, što je bio signal da bi SAD mogle intervenisati u sukobu.

Herš piše da ne vjeruje da su obavještajni podaci, koji su ukazivali na sposobnost pobunjenika da proizvedu sarin, mogla da promakne pažnji Bijele kuće.

“Krajem maja, višerangirani zvaničnik obavještajne službe rekao mi je da je Centralna obavještajna agencija /CIA/ obavijestila Obaminu administraciju o Al nusri i njihovom radu na sarinu”, navodi Herš.

Obama je za hemijski napad okrivio Asadove snage i u potpunosti je zanemario Front al nusra kao mogućeg osumnjičenog.

Prema Heršovim riječima, sve je podsjećalo na proces kojim je opravdavan rat u Iraku.

Usljed nedostatka dokaza protiv Asada, Obama je odustao od plana za vojne udare na Siriju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender