20. 10. 2021.
Banjaluka: Roditelji traže subvencije za plaćanje boravka djece u privatnim vrtićima

Banjaluka: Roditelji traže subvencije za plaćanje boravka djece u privatnim vrtićima

Banjaluka: Roditelji traže subvencije za plaćanje boravka djece u privatnim vrtićima

Roditelji, čija djeca idu u privatne vrtiće na području Banjaluke, tvrde da su u neravnopravnom položaju u poređenju sa onima, čija djeca borave u javnim vrtićima, te zahtijevaju da i oni dobiju subvencionisane cijene.

Grupa roditelja iznijela je svoj prijedlog da im grad pomogne u finansiranju smještaja mališana, koji zbog manjka mjesta u javnim vrtićima, moraju boraviti u privatnim predškolskim ustanovama.

– Mi, koji smo prinuđeni da upisujemo djecu u privatne vrtiće, u neravnopravnom smo položaju u odnosu na roditelje čija djeca imaju mjesto u javnim vrtićima – požalio se roditelj, koji nije želio da mu objavimo ime i dodao da je, od vlasništva vrtića, važniji kvalitet usluga.

Šef Odsjeka za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu, izbjegla, raseljena lica i povratnike grada Banjaluka Milenko Malinović rekao je da je potreba za novim vrtićima očigledna i da na mjesto u vrtiću i dalje čeka oko 2.000 mališana.

– Grad ne finansira privatne vrtiće, jer je finansiranje u obavezi osnivača, ali u skorije vrijeme rješavaće se ova problematika u okviru privatno-javnog partnerstva – kazao je Malinović, te dodao da je u toku adaptacija dva nova prostora za vrtiće.

On je istakao i da roditelji prosječno plaćaju 131 KM za boravak djeteta u vrtiću, a preostali iznos finansira grad.

– Prosječna cijena boravka iznosi 375 KM od čega 35 odsto plaćaju roditelji, a 65 odsto osnivač ustanove – rekao je Malinović.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS su potvrdili da nedostatak vrtića nije problem samo u Banjaluci i da je neophodno obuhvatiti veći broj djece predškolskim obrazovanjem na nivou cijele Republike Srpske.

Načelnik Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture RS Nataša Cvijanović rekla je da je cilj da se povećaju kapaciteti predškolskih ustanova i broj djece u njima.

– Cilj Ministarstva prosvjete i kulture je, pored podsticanja i razvijanja svijesti roditelja o važnosti i značaju ranog učenja za rast i razvoj djece, povećanje broja djece koja će biti uključena u neki od oblika organizovanog vaspitno-obrazovnog rada sa njima – istakla je Cvijanovićeva.

Ustanove

U RS postoje 82 predškolske ustanove od kojih je 41 ustanova u javnom sektoru i 41 ustanova u privatnom sektoru koje pohađa 7.614 djece. Nataša Cvijanović rekla je da obuhvaćenost djece predškolskim vaspitanjem u Republici Srpskoj nije na zadovoljavajućem nivou, jer samo je oko 13 odsto od ukupne populacije djece predškolskog uzrasta obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender