20. 10. 2021.

BiH ostala bez 45 miliona evra iz IPA fondova

BiH ostala je bez 45 miliona evra pomoći iz IPA fondova. Odlučio je tako Komitet EU za IPA fondove, na preporuku komesara za proširenje Štefana Filea.

Razlog je neprovođenje odluke o presudi Sejdić- Finci. BiH na ovaj način postaje jedinstven slučaj u EU – zemlja kojoj se oduzimaju sredstva pretpristupne pomoći, budući da se radi o sredstvima namijenjenim za ubrzanje tog procesa.

“Evropska komisija je u oktobru najavila, a krajem prošlog mjeseca i zvanično obavijestila strukture u BiH da bi novac mogao biti uskraćen za one projekte u oblasti transportne infrastrukture, podrške razvoja malog i srednjeg preduzetništva i plaćanja tzv. ulazne karte za učešće BiH u programima Unije”, kazala je za TV1 Marina Kavaz- Siručić,  portparol DEI.

BiH će ipak dobiti 2 miliona evra za projekte razvoja srednjih i malih preduzeća, uzimajući u obzir teško stanje u privredi i nivo ekonomske krize. Međutim, sredstva za oblasti infrastrukture, zatvorski sektor, opremanje parlamenta i trasnport su suspendovana.

Tako će BiH ostati uskraćena za finansiranje studija potrebnih za izgradnju puteva i željezničkih pruga i u Federaciji i Srpskoj. Prilikom odlučivanja o suspenziji vodilo se računa da šteta suspenzije bude što manja za najugroženije kategorije građana u BiH.

“Riječ je o projektima primjera radi socijalne inkluzije u obrazovanju, projekti deminiranja, implementacija akcionih planova za Rome i podrška povraku odnosno implementaciji aneksa 7. Dejtonskog sporazuma”, pojašnjava Kavaz- Siručić.

Odluku Komiteta treba da potvrdi Kolegijum Evropske komisije, a sredstva mogu biti ponovo dostupna samo ukoliko se prije konačne odluke postigne dogovor o presudi Sejdić- Finci.

Suspendovanjem ovih sredstava BiH postaje jedinstven slučaj u EU, da se zbog nesloge u državi jednoj zemlji oduzimaju sredstva namijenjena za ubrzanje njenog puta ka Evropi. Da bi stvar bila još i gora BiH je u opasnosti da izgubi i IPA sredstva za 2014. godinu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender