19. 10. 2021.
Komemoracija Nelsonu Mandeli

Komemoracija Nelsonu Mandeli

Komemoracija Nelsonu Mandeli

Komemorativni skup najvjerovatnije će biti jedno od najvećih takvih okupljanja generacijama unazad, s obzirom na to da su svoje učešće najavile desetine hiljada građana i gotovo 60 šefova država i vlada, među kojima će biti i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Vlasti su, saopštile da normalan kapacitet stadiona “Soker siti” u Јohanesburgu, koji iznosi oko 90.000 mjesta, najvjerovatnije neće biti dovoljan da primi sve koji žele da odaju poštu Mandeli.

Prisustvo na komemoraciji su, između ostalih, potvrdili predsjednik SAD Barak Obama i prva dama Mišel Obama, bivši predsjednici Džordž Buš, Bil Klinton i Džimi Karter, generalni sekretar UN Ban Ki Mun i njegov prethodnik Kofi Anan, britanski premijer Dejvid Kameron, predsjednici Francuske i Njemačke, Fransoa Oland i Joakim Gauk, španski premijer Marijano Rahoj i princ Felipe i brojni drugi visoki zvaničnici zemalja širom svijeta.

Državna sahrana Nelsona Mandele, prvog demokratski izabranog predsjednika Јužne Afrike i dobitnika Nobelove nagrade za mir i borca za ljudska prava biće održana 15. decembra.

U Južnoj Africi je povodom Mandeline smrti proglašena desetodnevna žalost.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender