19. 10. 2021.

Muslimanski vojnik: Armija BiH granatirala djecu u Srebrenici

Zaštićeni svedok KW-12 tvrdio je da je to učinjeno pošto je iz Sarajeva, od Alije Izetbegovića, stigla depeša da se “nešto uradi” da bi se NATO privukao na stranu ABiH.

Skrivenog lika i elektronski izmjenjenog glasa, KW-12 je kazao da je napad koji se dogodio “dva-tri mjeseca prije pada Srebrenice”, “odmah bio pripisan četnicima”.

Ponavljajući da su ga vlasti u Sarajevu poslije rata proganjale i prijetile mu smrću jer je govorio istinu o zbivanjima u Srebrenici, svjedok je tvrdio da su mu 1997. Izetbegović i poglavar Islamske zajednice u BiH, reis-ul ulema Mustafa Cerić “dali 50.000 maraka… da ne postojim ja tu više u Bosni i da idem živjeti u drugoj zemlji”.

U unakrsnom ispitivanju tužilac Melisa Pak (Meliša) sugerisala je da je KW-12 “svjedok o svim teorijama zavjere koje su se mogle pročitati u novinama”.

– Da, to pitanje treba da postavite prvim trima ženama “Majki Srebrenice” i Stranki demokratske akcije Sujelmana Tihića i Bakira Izetbegovića – kako oni znaju bolje šta je bilo od nas koji smo bili tamo? – odgovorio je svjedok.

Tvrdio je i da su bili organizovani pokušaji njegovog ubistva: “Život sam ‘alalio’, samo sam hteo da me što pre ovde dovedu”.

Odgovarajući nepovezano, emotivno i povremeno teško razumljivo, svjedok je ponavljao da su mu istražitelji iz tužilaštva u Sarajevu i agencije SIPA prijetili da “ne sme govoriti” o onome što je doživio u Srebrenici i Kravici, a posebno ne o ulozi komandanta ABiH u Sarajevu Nasera Orića.

Tužilac je tvrdila da je vjerovatno svedok lagao i opisujući kako mu je jedna osoba ubila majku i sina koga je ona držala u naručju, dok su on i njegov otac posmatrali. “Ne želim o ovome da raspravljam”, povišenim glasom uzvratio je KW-12 iz čijeg se istrzanog iskaza moglo zaključiti da je ubici oprostio.

Izvor: Telegraf.rs

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender