16. 10. 2021.
Novi sukobi policije i demonstranata u Kijevu

Novi sukobi policije i demonstranata u Kijevu

Novi sukobi policije i demonstranata u Kijevu

Policija i antivladini demonstranti sukobili su se noćas na klizavim ulicama Kijeva.

Nekoliko demonstranata je povrijeđeno u sukobima sa policijom koja je rušila male šatore kojima su učesnici protesta blokirali prilaz zgradama Vlade, rekao je jedan od opozicionih lidera Oleh Tjanhibok.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton danas bi trebalo da doputuje u Kijev kako bi pokušala da pomogne u smirivanju tenzija.

kijevo 2

Policija je rano jutros uklonila posljednje ulične barikade demonstranata koji su sada potisnuti na centralni gradski trg. Tokom noći uklonjene su barikade nedaleko od zgrada parlamenta i predsjedničke administracije, odakle je udaljeno nekoliko stotina ljudi.

Policija je upotrijebila štitove i palice za potiskivanje demonstranata, a neki od njih bacili su suzavac na pripadnike snaga reda.

Tokom provođenja akcije povrijeđeno je desetak ljudi, uključujući dvojicu policajaca. U akciji je učestvovalo najmanje 2.000 policajaca, uključujući pripadnike jedinice za suzbijanje nemira.

Lokalni mediji prenijeli su da niko nije uhapšen.

Zvaničnih podataka o broju povrijeđenih još nema.

Protesti, koji traju već treću nedjelju, počeli su kada je predsjednik Viktor Janukovič odlučio da ne potpiše važan sporazum sa EU koji su mnogi Ukrajinci priželjkivali kako bi se približili Zapadu i smanjili uticaj Rusije na tu bivšu sovjetsku republiku.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender