16. 10. 2021.
Nove pošiljke neispravnog mlijeka

Usorac: Mljekare u regionu bilježe pad, u RS se održala proizvodnja

Republika Srpska jedina je u regionu održala proizvodnju mlijeka, uprkos drastičnom padu koji bilježe mljekari u Evropi, izjavio je Srni predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac.

Usorac je pohvalio napore Vlade, koja je juče isplatila premiju na mlijeko za septembar, i rekao da se do kraja godine očekuje isplata investicija za nabavku mehanizacije i izgradnju objekata.

On je istakao da će Vlada tako dobar dio subvencija i premija isplatiti do isteka godine, a isplata svih obaveza prema mljekarima najavljena je do kraja februara naredne godine.

“Moramo zadržati premije jer smo jedini u Evropi uspjeli sa sačuvamo proizvodnju mlijeka i nakon tri loše godine, ali ako se ukine premija, ukinuće se i stočarstvo”, upozorio je Usorac.

Prema njegovim riječima, pad proizvodnje mlijeka u susjednoj Hrvatskoj, koja je nova članica EU, veći je od ukupne godišnje proizvodnje u Republici Srpskoj.

“Srpska je zadržala godišnju proizvodnju od 110 miliona litara prodatog mlijeka koje je, valjda, jedini artikal na tržištu BiH koji je gotovo potpuno u legalnim tokovima sa 98 odsto proizvodnje u sistemu PDV-a”, istakao je Usorac.

On je rekao da su i vremenske prilike u decembru naklonjene poljoprivrednicima, jer su nakon sušne godine uslijedile kiše koje pogoduju jesenjim usjevima, a nema niske temperature koje bi mogla da našteti poljoprivrednim proizvodima.

“U stočarstvu je proizvodnja maksimalna, a radovi na njivama teku bez problema”, istakao je Usorac.

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj je ove jeseni zasijana ista površina, ali je smanjenje proizvodnje pšenice za oko 10 odsto zamijenjeno povećanom proizvodnjom poljoprivrednih kultura koje se koriste za stočnu hranu.

“Vlada pokušava da svojim mjerama i podsticajima stimuliše proizvodnju pšenice, ali problemi nastaju kod prodaje mlinarima koji nisu zainteresovani za domaću pšenicu”, smatra Usorac.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender