20. 10. 2021.
Vanja Udovičić koristio lažnu rotaciju, mora da plati kaznu

Vanja Udovičić koristio lažnu rotaciju, mora da plati kaznu

Vanja Udovičić koristio lažnu rotaciju, mora da plati kaznu

Udovičić je prije dva dana imao saobraćajnu nezgodu u službenom automobilu i dok u Ministarstvu sporta uvjeravaju da uzrok udesa nisu ljetnje gume, na vidjelo je isplivao sasvim drugi prekršaj.

Naime, na slici vozila koje koristi ministar sporta jasno se vide trepćuća svjetla što je protivzakonito, upozorava Damir Okanović iz Komiteta za bezbjednost saobraćaja.

– Nije jasno šta će ministru sporta treptači. Takvu opremu mogu da imaju jedino vozila policije i vojske. Takođe, nije ni bitno da li su ta svjetla u funkciji ili ne, jer ona ne smiju da postoje na službenom vozilu ministra sporta. Riječ je o očiglednom prekršaju za koji je predviđena kazna do 30.000 dinara – kaže Okanović.

S druge strane, u Ministarstvu sporta ističu da za svaku opremu na službenim automobilima imaju neophodnu dokumentaciju.

– To je vozilo Vlade Srbije koje je Vanja Udovičić dobio na korišćenje kada je postao ministar. Treptači nisu postavljeni na zahtjev ministra sporta, već su postojali prije nego što mu je dodijeljen automobil i za njihovo korišćenje imamo svu potrebnu dokumentaciju. Tako da tu nije ništa protivzakonito – kažu u kabinetu Udovičića.

Prema zakonu, crveno-plava rotaciona svjetla kao blinkere mogu da imaju samo Vojska i policija, a u izuzetnim slučajevima MUP može da ih dodjeli osobama na značajnim državnim funkcijama kojima je ugrožena bezbjednost ili im je sa razlogom potreban brz prolazak. Međutim, zloupotrebe povlašćenog statusa u saobraćaju su česte i procjenjuje se da oko 500 vozača koristi rotaciona svjetla.

/Blic/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender