16. 10. 2021.

MOGUĆE JE: Ostavite cigarete za 10 dana!

Ako već ne možete bez duvana, bra ublažite posljedice

Sve što ćete o pušenju pročitati u medijima je preporuka da ostavite cigarete. Ipak, šta ako niste među onima koji su uspjeli u toj misiji? Kako da sačuvate zdravlje ako ne možete bez duvana? Dajemo vam nekoliko preporuka.

Ishrana

– Pušači bi najviše morali da konzumiraju voće i povrće. Ne bi trebalo da u ishrani koriste so, dozvoljena je samo morska, ali u veoma maloj količini. Umesto toga mogu da stave malo vegete u jela. Jedino sirće koje mogu da koriste u salatama je balzamiko. Obroci bi trebalo da budu bogati vitaminima, pa se tako preporučuje salata od cvekle i šargarepe prelivena samo limunovim sokom ili sveža karfiol salata u kojoj se na iscepkane cvetove karfiola stavi malo balzamiko sirćeta i kašika šećera i vegete, jer je u sirovom stanju bogat vitaminima. Takođe, morali bi da uključe brokoli zbog vitamina K, on se jede samo sa malo maslinovog ulja bez sirćeta i soli. Sve to mogu da kombinuju sa ribom i zdravim mesom: piletinom, ćuretinom i teletinom. Crvena mesa se nikako ne preporučuju. Doručak pušača trebalo bi da bude ovsena kaša koja se jede sa mlekom, ali se u nju ne sme dodavati so, niti šećer – kaže Gordana Đorđević, strukovni nutricionista dijetetičar.

Čišćenje pluća

Ako pušite cigaretu za cigaretom, pluća će vam biti zapušena. Napravite pauzu između dvije cigarete. Naučite neke vježbe disanja, na primjer one koje se rade na jogi ili tokom meditacije. Tako ćete ojačati pluća i njihov kapacitet.

Pravite inhalacije sa eukaliptusom.

Sok od banane

Banane sadrže gotovo sve poznate vitamine i minerale koji su potrebni tijelu, a neka istraživanja pokazuju da umanjuju posljedice pušenja. Bolje popiti čašu soka od banane, nego kafu ili energetske napitke. Odlične su i za osobe sa srčanim problemima povezanim s negativnim emocijama, jer kontrolišu nivo holesterola, a imaju visok nivo kalijuma.

Vježbanje

Trčanje povećava kapacitet pluća, pa će svaka spoljna aktivnost pomoći da se pročistite. Takođe, u posljednjih 19 studija je dokazano da vježbanje smanjuje potrebu za nikotinom kod pušača. Ipak, nije poznato da li to utiče na uspješnost ostavljanja cigareta.

“Sigurno je da vježbanje donosi kratkotrajnu korist u smislu da neposredno poslije rekreacije nećete poželjeti da zapalite cigaretu. Zato je svaka fizička aktivnost preporučljiva”, kaže dr Edrijan Tejlor sa univerziteta u Ekseteru.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender