20. 10. 2021.

Cvijanovićeva: Ekonomski plan je ambiciozan, ali je ostvariv

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da mjere ekonomske politike Srpske za 2014. godinu treba da radnicima pruže sigurnost i otvaranje novih radnih mjesta, a preduzećima da olakšaju izvršavanje obaveza, što potvrđuje da je jedan od ključnih ciljeva rasterećenje privrede.

“Imamo i zakon o multilateralnoj kompenzaciji, koji će dati efekte već u prvom kvartalu ili najkasnije polovinom godine. Takođe, idemo u izmjenu zakonodavstva o stečaju. Sve mjere su usmjerene na rasterećenje privrede”, navela je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je za “Nezavisne novine” rekla da plan djeluje ambiciozno, ali da sve analize pokazuju da je ostvariv.

Ona je napomenula da je opozicija u Srpskoj, koja je nezadovoljna budžetom i ekonomskom politikom za 2014. godinu, imala priliku da u parlamentu “ukrsti argumente” sa predstavnicima Vlade, ali da su napustili sjednicu i time napustili mjesto gdje su mogli da pokažu svoje nezadovoljstvo.

Cvijanovićeva je naglasila da je ekonomskom politikom predviđeno uvođenje više reda i kada je riječ o platama u zdravstvenim ustanovama, gdje postoje velike razlike.

Ona je istakla da Vlada nastavlja analizu rada javnih preduzeća, da je pripremljena analiza za nekoliko preduzeća u kojima su identifikovane slabosti, a da se radi i na “sređivanju” stanja u više javnih preduzeća, odnosno smjenjivanju uprava i dovođenju novih struktura.

“Postavićemo nove ljude i od njih ćemo tražiti da pokažu punu odgovornost i insistiraćemo da rade na način kako smo sada uspostavili praksu sa `Šumama`, gdje smo ciljano postavili efekte do kojih smo došli”, dodala je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, javnost očekuje više reda u javnim preduzećima i u smislu odgovornosti, ponašanja i efekata, a Vlada je svjesna da to mora da uradi. “Dakle, biće raščišćavanja i smjenjivanja i dovođenja novih struktura koje ćemo postaviti za sljedeću godinu”, dodala je Cvijanovićeva.

Govoreći o uskraćivanju BiH sredstava iz IPA, Cvijanovićeva je poručila da to ne smije da bude prepreka za aktivnosti na putu ka EU, ocijenivši da je evropski put jedan od rijetkih mehanizama koji drži BiH na okupu.

Cvijanovićeva je napomenula da međunarodna zajednica stalno forsira pogrešan model transfera nadležnosti na nivo BiH, a da se sve što je relevantno za život građana nalazi na nivou entiteta, te da bi bilo sasvim prirodno da se na tom nivou zasniva odnos.

Govoreći o “Elektroprenosu BiH”, premijer Republike Srpske je podsjetila da je sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem dogovoreno da se odblokira rad te kompanije, kako bi se podijelila dobit.

“Imaćemo sjednicu akcionara 23. decembra, sa federalnim premijerom Nikšićem smo dogovorili dnevni red. Idemo na formiranje uprave i hoćemo da zaokružimo taj proces do kraja godine i da dođemo do novca koji pripada Srpskoj”, rekla je Cvijanovićeva.

Osvrćući se na pitanje regionalne saradnje koja je definisana u ekonomskoj politici Srpske, Cvijanovićeva je navela da je prioritet bila i ostaje saradnja sa Srbijom, istakavši posebno važnost projekta “Podrinje”, kao i infrastrukturnih projekata, te uspostavljanje avionske linije od Banjaluke do Beograda.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender