16. 10. 2021.
Namirnice koje čiste pluća od nikotina

Namirnice koje čiste pluća od nikotina

Namirnice koje čiste pluća od nikotina

Ljekari zbog toga svim pušačima preporučuju da se jednostavno odreknu te nimalo dobre navike.

Ako već pušite, potrudite se da barem smanjite rizik od oboljevanja od raka.

Postoje različiti načini da očistite pluća od katrana i toksina i tako smanjite rizik od pojave infekcije.

Određene namirnice itekako mogu pomoći da malo pročistite pluća. Zapamtite da pluća ne možete u potpunosti očistiti samim konzumiranjem ovih namirnica, ali se barem u određenoj mjeri možete osloboditi toksina.

S tim na umu, donosimo vam listu od nekoliko namirnica koje će vam pomoći u tome:

Kukuruz šećerac

kukuruz

Ova namirnica sadrži beta-kriptoksantin za koji se smatra da štiti pluća od karcinoma, jer predstavlja snažan antioksidans. S druge strane, imajte na umu da je većina kukuruza šećerca na policama u trgovinama zapravo GMO, pa konzumirajte isključivo onaj za čije ste porijeklo u potpunosti sigurni.

Selen

02

Riječ je o zaista moćnom antioksidansu koji se može naći u raznim vrstama ribe poput tune, lososa i bakalara, ali i u jagnjetini, jajima i žitaricama. Naravno, preporučujemo vam da se držite jaja i žitarica, te da izbjegavate namirnice životinjskog porijekla.

Luk

luk

I bijeli i ljubičasti luk sadrže stvari koje imaju antikancerogeno djelovanje. Luk pomaže u sprječavanju mnogih bolesti, među kojima su infekcija i rak pluća. Zanimljivo je i da kod osoba koje već imaju karcinom sprječava rast novih ćelija.

Đumbir

djumbir

Ovo je još jedno snažno sredstvo za “izbacivanje” toksina iz pluća. Možete piti čaj od korijena đumbira čime ćete sebi olakšati disanje, a komadić đumbira možete pojesti i uz obrok.

Narandže

narandza

Osim što su već uveliko poznati izvor vitamina, narandže takođe sadrže i kriptoksantin koji preventivno djeluje protiv raka pluća.

Kopriva

kopriva

Ova biljka prepuna je željeza, a vrlo je korisna i kao sredstvo za dezinfekciju pluća i borbu protiv infekcija.

Čaj od borovih iglica

borove iglice

Ovaj čaj se tradicionalno koristi za ispiranje usta i grla, ali može vam biti i dobar saveznik u borbi protiv raka pluća.

/Narodni lijek/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender