16. 10. 2021.
Omaž Brus Liju: Prvi kung-fu film iz BiH

Omaž Brus Liju: Prvi kung-fu film iz BiH

Omaž Brus Liju: Prvi kung-fu film iz BiH

Juče je u BKC-u Tuzla upriličena press konferencija povodom premijernog prikazivanja prvog domaćeg bh kung-fu filma “Gorčina osvete” koji je sniman u Tuzli, Sapni i drugim dijelovima Tuzlanskog kantona.

Film „Gorčina osvete” inspirisan je legendarnim likom i majstorom borilačkih vještina Bruce Lee-em, te predstavlja doprinos nedavnoj 40 godišnjici smrti Bruce Lee-a. Premijerno prikazivanje zakazano je za 19. decembar od 20:00 sati u velikoj dvorani Bosanskog kulturnog centra Tuzla.

Film je rađen pod rediteljskom palicom Damira Pirića uz koprodukciju Bosanskog kulturnog centra TK Tuzla. Prve reakcije ekipe koja je realizovala niskobudžetnu produkciju nadmašile su sva očekivanja. Glumačku ekipu najvećim dijelom čine članovi Kung Fu Wu Shu Centra za obuku u Bosni i Hercegovini. Ostatak ekipe filma ”Gorčina osvete” čini 80 ljudi, snimanje sa pauzama trajalo je tri godine.

Pored Pirića, ekipu filma ”Gorčina osvete” čine i između ostalih Samir Neimarlija, direktor fotografije, Irfan Kasumović, glumac i mr.sc. Semir Fejzić, direktor BKC-a TK Tuzla.

“Gorčina osvete” je bosanska priča, začinjena motivima, dijalozima i akcijom kao iz nekog kineskog kung-fu filma o neznanom junaku koji dođe u selo, spasi selo i ode u planinu. I dalje prateći tu tradiciju kung-fu ostvarenja, ekipa bosanskog filma ”Gorčina osvete” odlučila se da i naziv filma, koji nam u samom startu otkriva temu i ideju, pokaže kako osveta može biti gorka. Suprotnost je što naš junak “vojnik Gorčin” ne dolazi primarno iz te tradicije, on dolazi iz našeg bosanskog miljea u kojem vladaju drugačija pravila i vrijednosti – istaknuto je press konferenciji.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender