28. 10. 2021.
Petsto svjetskih pisaca potpisalo peticiju protiv masovnog nadzora

Petsto svjetskih pisaca potpisalo peticiju protiv masovnog nadzora

Petsto svjetskih pisaca potpisalo peticiju protiv masovnog nadzora

Više od petsto uglednih svjetskih pisaca, među kojima i petero nobelovaca, potpisalo je peticiju u kojoj se poziva na prekid “masovnog nadzora” građana u doba interneta, pošto su posljednjih mjeseci otkriveni razmjeri špijuniranja građana koje provode brojne vlade, osobito američka, prenose agencije.

Peticija je pokrenuta na međunarodni Dan ljudskih prava, 10. decembar, na stranici Change.org.

U otvorenom pismu naslovljenom “Zauzimanje za demokratiju u digitalno doba”, objavljenom u utorak, pisci traže da se građanima omogući da odluče do koje će se mjere njihovi lični podaci moći prikupljati, pohranjivati i obrađivati, te ko će to moći raditi.

“Pozivamo sve države i korporacije da poštuju ta prava” navodi se u peticiji koju su između ostalih potpisali dobitnici Nobelove nagrade za književnost Orhan Pamuk, J.M. Coetzee, Elfriede Jelinek, Guenter Grass i Tomas Transtroemer.

Pisci u otvorenom pismu naglašavaju da “osoba pod nadzorom više nije slobodna, te da društvo pod nadzorom više nije demokratija”. “Naša demokratska prava moraju se primjenjivati i u virtuelnom, kao i u stvarnom svijetu”, dodaje se u peticiji.

U pismu se takođe poziva UN da prihvati međunarodnu povelju o zaštiti digitalnih prava.

Akcija svjetskih pisaca uslijedila je nakon što je američki “zviždač” Edward Snowden, nekadašnji saradnik američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA), otkrio globalne razmjere prikupljanja podataka koje provodi ta obavještajna agencija SAD-a.

Peticiju je organizirala grupa nezavisnih autora, a jedan od njih, danska književnica Janne Teller, rekla je da je “zajednica pisaca jako zabrinuta zbog masovnog nadzora koji u potpunosti potkopava demokratiju”.

“Mislim da je indikativno kad imate 560 najvećih svremenih pisaca, iz cijeloga svijeta, koji izražavaju svoju ozbiljnu zabrinutost, a to su ljudi koji se bave velikim životnim filozofskim pitanjima. Nadamo se da će njihova zabrinutost nešto značiti i političarima” dodala je Teller.

Među potpisnicima peticije su Umberto Eco, Amos Oz, Julian Barnes, Margaret Atwood, Don DeLillo, Peter Sloterdijk, Ian McEwan, Tariq Ali i brojni drugi ugledni pisci i intelektualci.

(Radiosarajevo.ba)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender