19. 10. 2021.
Ruglo na nezavršenom dijelu “Palasa”: “I zidovi izgledaju ljepše”

Ruglo na nezavršenom dijelu “Palasa”: “I zidovi izgledaju ljepše”

Ruglo na nezavršenom dijelu “Palasa”: “I zidovi izgledaju ljepše”

Pomenuto platno koje visi godinama potpuno je promijenilo izgled pa se grandiozni poduhvat jedva nazire od prljavštine i žutila.

Brojni Banjalučani smatraju da bi, ukoliko zbog bilo kojeg razloga ne može doći do realizacije projekta, trebalo bar oprati platno, nacrtati neki novi grandiozno-ekskluzivni projekat ili potpuno ga ukloniti, jer, kako tvrde, i zidovi izgledaju mnogo ljepše.

Neriješeni imovinski odnosi

– Platno je postalo veliko ruglo, možda je izgledalo bolje od zidova prije tri-četiri godine. Nekada je bilo bijelo sa slikom budućeg hotela, danas je sivo-žuto, sa mrljama od vlage i prljavštine, tako da zidovi u svakom slučaju izgledaju bolje nego da ovo ostave.

Ako ne mogu da urade bilo šta, neka crtaju novu skicu ili neka skinu ovo ruglo – kaže Banjalučanin Slavko Grbić.

Nedovršeni dio hotela “Palas”, koji je, po najavama bivšeg gradonačelnika Dragoljuba Davidovića, trebalo da bude uklonjen još u proljeće 2008. godine i dalje predstavlja veliki problem u centru grada, koji će zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, po svemu sudeći, još dugo “krasiti” Trg Krajine.

Iako je Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne odnose RS u junu 2011. godine donijela rješenje da je zemljište u vlasništvu “Palasa”, na njega je podnijeto nekoliko žalbi subjekata koji takođe polažu pravo na to zemljište.

Zbog sudskih procesa nije došlo ni do rušenja objekta, a i u samoj upravi “Palasa” ističu da ne očekuju da će išta biti riješeno u skorije vrijeme.

Cijela ta priča najavljena je kao veliki projekat, svi su se obradovali da će se od tih zidova konačno nešto napraviti u samom centru grada. A na kraju se desilo da imamo još ružniji grad nego prije nekoliko godina.

Ako to ne može da se nekako očisti ili promjeni, trebalo bi ukloniti platno, valjda ima neko ko može da donese takvo rješenje. Neka ga bar izvrate naopako – kaže jedan od Banjalučana koga smo zatekli na Trgu Krajine.

Deset nadzemnih etaža, 20.000 kvadratnih metara prostora, 600 soba, bazeni, solarijumi, saune, pješačke zone, konferencijske sale i poslovni prostori ukupne vrijednosti 30 miliona evra, ne samo da nisu sagrađeni u roku od dvije godine od predstavljanja projekta nego su izblijedili i na samom crtežu budućeg hotelskog kompleksa.

Ništa od modernog objekta

“Moderan objekat, koji će oplemeniti gradski prostor u arhitektonskom i sadržajnom smislu”, kako je predstavljen prije nekoliko godina, oplemenjen je jedino plesnivim platnom na kome se naziru konture zamišljene građevine, a nikom očigledno ne pada na pamet ni da, kako mnogi predlažu, bar opere platno.

Kada će i da li će biti uklonjen crtež hotela na prljavom platnu iz centra grada, koji je svojevremeno plaćen 60.000 maraka, pokušali smo da saznamo od uprave hotela “Palas”. Međutim direktor je tokom većeg dijela dana, po riječima službenika, bio zauzet, zbog čega do zaključenja ovog broja nismo dobili nikakav odgovor.

Plan još na čekanju

Iako se još uvijek ne nazire rješenje oko nastavnka gradnje, mnogi su sa odobravanjem prihvatili bilo kakvo rješenje na pomenutoj lokaciji u centru grada.

Prema planu, predviđeno je prvo rušenje postojeće betonske konstrukcije, te gradnja građevine koja bi bila objedinjena sa starim dijelom “Palasa”, koji je pod zaštitom države i njegov izgled neće biti mijenjan. Donji dio hotela sa pješačkom zonom predstavljao bi trgovački centar, dok bi u gornjem dijelu bio smješten poslovni centar sa modernim kongresnim salama za organizovanje seminara i skupova, ali i spa i velnes centrima – sadržajima koji već duže vrijeme nedostaju najvećem gradu Republike Srpske.

/Press RS/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender