16. 10. 2021.
Uklonjene barikade u Kijevu

Uklonjene barikade u Kijevu

Uklonjene barikade u Kijevu

Nekoliko hiljada policajaca uklonilo je noćas veliki kamp demonstranata i njihove barikade sa centralnog trga u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine.
Policija je porušila prepreke i preuzela kontrolu nad lokacijom koja je prethodnih dana bila centar opozicionih protesta provodom vladine odluke da obustavi proces integracija sa EU.

Snage reda provele su akciju nakon što je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton juče razgovarala sa ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem.

Eštonova, koja je pozdravljena kada je obišla centralni skup demonstranata u Kijevu, rekla je da je tužna zato što je policija kasnije silom potisnula demonstrante, prenio je Bi-Bi-Si.

“Bila sam među vama na Trgu nezavisnosti uveče i bila sam impresionirana odlučnošću Ukrajinaca koji demonstriraju za evropsku perspektivu zemlje.

Nekoliko časova kasnije s tugom sam gledala kako policija primjenom sile potiskuje mirne demonstrante iz centra Kijeva”, napisala je Eštonova na svojoj stranici na “Fejsbuku”.

Ona je dodala da vlasti “nisu morale da stupe u akciju pod okriljem noći” niti da upotrijebe policiju.

Ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je demonstrante da se uzdrže od provokacija i kršenja zakona, s napomenom da će odgovor snaga reda biti proporcionalan i u skladu sa zakonom o policijskim ovlaštenjima, prenio je “Glas Rusije”.

U saopštenju su demantovani navodi o tome da su privedeni demonstranti potom pretučeni u policijskim autobusima i ocijenjeno da pojedini političari pokušavaju da manipulišu javnošću.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender