28. 10. 2021.
Oprobani recepti: Amerikanci razmišljaju o uvođenju sankcija Ukrajini

Oprobani recepti: Amerikanci razmišljaju o uvođenju sankcija Ukrajini

Oprobani recepti: Amerikanci razmišljaju o uvođenju sankcija Ukrajini

Nakon policijskog nasilja nad demonstrantima, zapadne sile su na adresu vlade u Kijevu uputile ošte kritike. U Vašingtonu se razmišlja i o uvođenju sankcija. Upozorenje ministra odbrane SAD-a kolegi u Kijevu.

Sjedinjene Države upozorile su ukrajinsku vladu da ne angažuje vojsku protiv proevropski nastrojenih demonstranata. Pentagon je saopštio da je američki minstar odbrane Čak Hejgel u telefonskom razgovoru upozorio svog ukrajinskog kolegu Pavla Lebedeva da “ni na koji način” ne dopusti upotrebu vojne sile protiv pripadnika protestnog pokreta.

No, nije samo to upozorenje koje dolazi iz Sjedinjenih Država. Naime, vlada u Vašingtonu nakon nasilnog obračuna snaga bezbjednosti protiv proevropskih demonstranata, ne isključuje više mogućnost uvođenja sankcija protiv ukrajinskog državnog aparata. “Vlada će preduzeti neke političke korake, među njima i sankcije”, kazala je u Vašingtonu porptarolka Ministarstva spoljnih poslova Dženifer Psaki. No, Psaki napominje da odluka o tome još nije donijeta.

Američki ministar spoljnih poslova, Džon Keri izrazio je “zgražavanje” zbog policijskog nasilja. “Ono niti je prihvatljivo, niti smije da se dešava u jednoj demokratiji”, kazao je Keri. SAD kada jednu represivnu državu žele da stave pod pritisak onda uvedu naprimjer zabranu putovanja za predstavnike vlasti ili zamrznu sredstva visoko rangiranim političarima. Tako je Vašington reagovao u slučaju Sirije i tamošnjeg moćnika Bašara al Asada.

Opozicija odbija pregovore sa vladom

No, poslije velikih pritisaka zapadnih zvaničnika na njega da smanji tenzije, ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič je u srijedu uveče pozvao zvaničnike iz sektora politike, vjere i civilnog društva da uzmu učešće u nacionalnom dijalogu. Opozicioni demonstranti odbili su ponudu predsjednika, navodeći da neće sjesti za isti sto sa njim dok ne raspusti vladu i ne oslobodi uhapšene demonstrante.

Agencija Asošijeted pres ocjenjuje da se ukrajinska opozicija najvjerovatnije osjeća jačom poslije iznenadnog povlačenja policije iz dijelova Kijeva, glavnog ukrajinskog grada. To je probudilo nade da su nedjelje protesta uticale na smanjenje policijske podrške Janukoviču i njegovoj vladi. Lider najveće opozicione partije u parlamentu Arsenij Jatsenjuk nazvao je povlačenje policije “velikom pobjedom”. Policija se povukla nakon što je prethodno pokušala i da iz zgrade opštine u Kijevu istjera zvaničnike i pristalice opozicije, koji su tu zgradu još u nedjelju okupirali. Oni su pendrecima tukli demonstrante ispred opštine, a opozicija je kroz prozore zgrade opštine protiv policije upotrijebila šmrkove za gašenje požara.

U Ukrajini već gotovo tri nedjelje traju protesti zbog odluke vlasti da ne potpiše Sporazum o pridruživanju Evropskoj uniji i da Ukrajinu, kako kaže opozicija, “preda” Rusiji.

(DW)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender