28. 10. 2021.

Raskid koalicije dva HDZ-a

Ovakav stav obrazložen je činjenicom da je HDZ BiH raskinuo koaliciju s HDZ-om 1990 smjenom Vlade u Livanjskom kantonu.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž rekao je da je raskidom koalicije u tom kantonu sporazum s HDZ-om BiH poništen u cijelosti.

Odgovarajući na pitanje da li to znači da će HDZ 1990 izaći iz vlasti na svim nivoima u kojima učestvuje, Raguž je rekao da ta stranka i dalje ostaje dio vlasti, jer ima odgovornost prema biračima, ali i ukupnoj situaciji u BiH, te nema pravo da povlači potez koji će značiti ulazak u još dublju krizu.

“Mi ćemo nastaviti da djelujemo kao odgovorna stranka, a isto tako svi relevantni pokazatelji daju nam za pravo da kažemo da je naša pozicija ojačala”, rekao je Raguž.

Kada je riječ ustavnim promjenama i provođenju odluke “Sejdić-Finci”, Raguž je potvrdio da HDZ 1990 ne odustaje od djelovanja radi rješavanja hrvatskog pitanja i popravljanja njegove pozicije, dodajući da to pitanje treba odvojiti od personalnih i međustranačkih odnosa.

Raguž je naveo da će se upravo zbog toga pokušati spasiti Hrvatski narodni sabor /HNS/ koji, kako je rekao, treba postati svenarodni okvir koji će poštivati sve snage koje dolaze iz hrvatskog korpusa, a ne prostor u kojem će neko manipulisati i “odrubljivati glavu kadrovima `devedesetke` kao što se dogodilo u Livanjskom kantonu”.

“Zbog ukupne situacije u BiH, HNS mora postati nadstranačko tijelo, sve dok se političko stanje ne stabilizuje i hrvatska pozicija ne izjednači s druga dva naroda. Mi ne odustajemo od tih načela”, naveo je Raguž.

Predsjednik Glavnog odbora HDZ-a 1990 Nedeljko Rimac rekao je da ono što se događalo u Livanjskom kantonu pokazuje da je sporazum raskinuo HDZ BiH.

Sjednica Glavnog odbora HDZ-a 1990 održana je u Eko selu Grabovica na Buškom blatu kod Tomislavgrada.

Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender