19. 10. 2021.
Albance nervira spomenik Cara Dušana u Skoplju

Albance nervira spomenik Cara Dušana u Skoplju

Skoplje: Dušanov spomenik će biti uklonjen

Predsjednik skopske gradske opštine Centar Andrej Žernovski izjavio je da je spomenik caru Dušanu nezakonito postavljen i da će biti uklonjen.
Žernovski je naveo da je na Mostu civilizacija postavljeno pedesetak spomenika bez ikakve dokumentacije, a da je među njima i statua cara Dušana.

“Moraćemo da odstranimo sve što je nezakonito postavljeno u opštini. Spomenike nećemo tretirati kao nešto posebno. Samo ako radimo principijelno možemo da izbjegnemo zamke `kukavičijih jaja` koje vlast želi da položi u opštini”, rekao je Žernovski.

Prema njegovim riječima, prethodna lokalna vlast tokom 2010. godine predvidjela je da na mostu bude 20 skulptura, a do sada je postavljeno 38.

Žernovski je rekao da su sporne i statue Aminta Trećeg, Perdika Prvog, mitskog kralja Karana, Parmeniona, Filipa Petog, Gavrila Radomira, Ivana Vladislava i drugih.

Još nije poznato ko je naručio, platio i postavio spomenik caru Dušanu, kao ni to ko je pokušao da ga sruši, iako su neki visoki funkcioneri albanske Demokratske unije za integraciju /DUI/ javno priznali da su tome prisustvovali.

Grupa od tridesetak Albanaca pokušala je krajem prošle sedmice da sruši spomenik caru Dušanu u centru Skoplja, te je oštetila dio mermerne ploče na kojoj se nalazi spomenik i ostavila statuu bez žezla i krsta u rukama.

Skopski list “Dnevnik” otkriva da je inicijator rušenja spomenika caru Dušanu bio predsjednik opštinskog odbora DUI u skopskoj opštini Čair Bekir Asani, koji je lično učestvovao u incidentu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender