25. 10. 2021.
Tužilaštvo uskoro pokreće predmet ”Srebrenica”

Tužilaštvo uskoro pokreće predmet ”Srebrenica”

Istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu dokazala da su zločini izvršeni

Vukčević je istakao da je zadovoljan kako se odvija ta istraga, kojom rukovodi Amerikanac Klint Vilijamson, navodeći da se ona vodi kao ratni zločin koji ne zastarijeva.

“Vrlo sam zadovoljan kako napreduje istraga i mi im dajemo jaku logistiku. Pomažemo u pribavljanju svedoka, dovođenju svedoka… Mislim da je dokazano da su zločini izvršeni i samo treba doći do izvršilaca”, rekao je Vukčević za Radio-televiziju Srbije.

Komentarišući izjavu američkog zvaničnika DŽonatana Mura da je uvjeren da će rezultati o trgovini organima na Kosovu biti poznati do 2014. godine, kada ističe zakonski rok od 15 godina za istraživanje ratnih zločina, Vukčević je rekao da ne zna na šta je Mur mislio i dodao da ratni zločini ne zastarijevaju.

“Poznato je da ratni zločini ne zastarevaju. To je kvalifikacija koja ne stoji. Ovo se vodi kao ratni zločin i vrlo sam zadovoljan kako napreduje istraga”, naglasio je Vukčević.

Govoreći o oslobađajućoj presudi za “Gnjilansku grupu”, tužilac za ratne zločine rekao je da ga je šokirala takva odluka, jer je u prvostepenoj presudi ova grupa dobila 118 godina zatvora.

Vukčević je ponovio da se došlo do saznanja da je naredbu za ubistvo braće Bitići /američkih državljana albanskog porijekla koji su došli za vrijeme kosovskog sukoba da se bore na strani Prištine/ dao tadašnji ministar unutrašnjih poslova Srbije Vlajko Stojiljković, a da je naredba išla preko generala javne bezbjednosti Vlastimira Đorđevića do nekadašnjeg komandata Žandarmerije Gorana Radosavljevića Gurija.

Komentarišući mogućnost da američko pravosuđe preuzme slučaj, ukoliko ne dođe do procesuiranja zločina, Vukčević je rekao da o tome nema nikakvih indicija i da oni očigledno vjeruju u srpsko pravosuđe.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender