28. 10. 2021.
Kim Džong Un pogubio tetka zbog izdaje

Kim Džong Un pogubio tetka zbog izdaje

Kim Džong Un pogubio tetka zbog izdaje

Tetak sjevernokorejskog lidera Kim DŽong Una, DŽang Song-Tek, pogubljen je kao izdajnik, javila je državna novinska agencija Sjeverne Koreje KCNA, a prenosi AFP.

DŽang je pogubljen u četvrtak, ubrzo poslije suđenja pred specijalnim vojnim sudom, navodi agencija.

Bi-Bi-Si izvještava da je DŽang pogubljen u okviru “čistke zbog korupcije”.

Britanska radio-difuzna mreža navodi da su ranije ove sedmice naoružani čuvari pod dramatičnim okolnostima udaljili DŽanga sa partijske sednice.

On je bio okrivljen za stvaranje antidržavnih frakcija, korupciju i “izopačeno ponašanje” – što podrazumijeva da je bio ženskaroš, kockar i da je zloupotrebljavao drogu.

Asošiejted pres navodi da sjevernokorejski državni mediji izvještavaju o pogubljenju i da u izvještajima kažu da je DŽang bio “gori od psa”.

Bi-Bi-Si navodi da je uklanjanje DŽanga iz vlasti bio najveći preokret od kako je Kim naslijedio svog oca Kim DŽong-ila na čelu države prije dvije godine.

DŽang (67) je do ove sedmice smatran Kimovim političkim pokroviteljem i “desnom rukom”, a bio je u braku sa Kim Kjong-hui, kćerkom “oca nacije” i djeda aktuelnog sjevernokorejskog lidera Kim Il-sunga. Smijenjen je početkom decembra.

DŽang je, kako se ranije izvještavalo, bio Kimov zamjenik u nacionalnom komitetu za odbranu – što je druga po značaju funkcija u državi, a smatra se da je imao ključnu ulogu u njegovom preuzimanju položaja šefa države poslije smrti njegovog oca.

Sastanak bezbjednosnih službi u Seulu na vijest o pogubljenju

Nakon što je u Pjongjangu saopšteno da je doskorašnji zamjenik šefa države Kim DŽong-una u nacionalnom komitetu za odbranu – što je druga po značaju funkcija u državi, i tetak sjevernokorejskog lidera DŽang Song-tek pogubljen, u susjednoj Јužnoj Koreji na vanrednoj sjednici sastali su se šefovi bezbjednosnih službi, javila je južnokorejska agencija Јonhap.

Načelnik bezbjednosne službe pri Predsjedništvu Kim DŽang-su vodio je taj sastanak, na kom se kako je najavljeno, razgovaralo o “analizama i prognozama” u vezi sa situacijom u Sjevernoj Koreji, navodi južnokorejska agencija, pozivajući se na jednog službenika u Predsjedništvu.

Zvaničnog komentara poslije sastanka za sada nema, navodi Јonhap.

Korejska centralna novinska agencija (KCNA) javila je sinoć da je DŽang pogubljen ubrzo poslije suđenja pred vojnim sudom za “tako gnusan zločin kao što je pokušaj rušenja države”.

Sud ga je, navodi KCNA u servisu na engleskom, proglasio krivim za “antipartijsko i kontrarevolucionarno frakcionašenje”.

“Optuženi je izdajnik naroda za sva vremena, koji je počinio antipartijska i kontrarevolucionarna frakcionaška akta, u pokušaju da svrgne rukovodstvo naše partije i države i socijalističkog sistema”, navodi se u saopštenju.

Za DŽanga se kaže da je “opaki politički karijerista, prevarant i izdajnik za sva vremena”,

“dostojno prezira ljudsko smeće, gori od psa”, i da je “svoj kabinet pretvorio u malo carstvo” izdajući

“duboko povjerenje i najtopliju očinsku ljubav koju su partija i lider pokazivali prema njemu”.

KCNA navodi da je DŽang priznao da je pokušao udar čiji je cilj bio “drug vrhovni lider”.

SAD konsultuju saveznike o pogubljenju

Sjedinjene Američke Države konsultuju svoje saveznike u Aziji povodom izvještaja da je tetak sjevernokorejskog lidera Kim DŽong Una pogubljen, saopšteno je iz Bijele kuće.

“Ukoliko bude potvrđeno, ovo je još jedan primjer ekstremne brutalnosti sjevernokorejskog režima”, izjavio je portparol Nacionalnog savjeta za bezbjednost Bijele kuće Patrik Ventrel, a prenio Rojters.

“Mi pažljivo pratimo razvoj događaja u Sjevernoj Koreji i konsultujemo se s našim saveznicima i partnerima u regionu”, rekao je Ventrel.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender