16. 10. 2021.

Nikolić otkazao samit trilaterale zbog Davutogluove izjave

Predsjednik Nikolić je ,zbog izjave turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da je “Kosovo Turska i Turska Kosovo“ krajem oktobra ,najavio da će zamrznuti svoje učešće u trilateralnoj inicijativi.

Ranije ove nedjelje turski portal Tudej’s Zaman izvjestio je da je Srbija “na neodređeno vrijeme odložila trilateralni samit sa Turskom… jer Turska nije uspjela da popravi veze sa Srbima izražavajući žaljenje zbog pogrešnog interpretiranja opaske premijera Redžepa Tajipa Erdogana o Kosovu“. Portal je precizirao da „pokušaji turskog šefa diplomatije Ahmeta Davutoglua“ da stvari izgladi “nisu ispunili očekivanja Srbije“.

Davutoglu je nakon Erdoganove izjave, navodi Tudej’s Zaman, za tursku televiziju TRT 1 rekao da su “neki nacionalistički krugovi u Srbiji izjavu istrgli iz konteksta i pogrešno je protumačili“. “Ovakav odgovor nije ublažio uznemirenost Srbije zbog Erdoganove izjave“, rekao je izvor Tudej’s Zamana.

Na septembarskom zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Davutoglu, ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić i šef diplomatije BiH Zlatko Lagumdžija, dogovorili su da novi trilateralni sastanak bude održan u decembru u Beogradu. Bez obzira na otkazivanje samita, diplomatski izvori rekli su za turske medije da je „trilateralni mehanizam na snazi i funkcioniše“.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender