19. 10. 2021.
Umjesto kafića između pozorišta i Banskog dvora – objekti kulture?

Umjesto kafića između pozorišta i Banskog dvora – objekti kulture?

Umjesto kafića između pozorišta i Banskog dvora – objekti kulture?

Predviđeno je to novim izmjenama regulacionog plana (RP) za centar grada.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje grada Mira Sofilj kazala je da će postojeći objekti u kojima su smješteni uglavnom kafići biti srušeni kada se pojavi investitor koji bi bio zainteresovan za izgradnju novih zgrada.

– Investitor bi trebalo da pokrene proces rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, a do tog trenutka ugostiteljski objekti na terenu će ostati u postojećem obliku – naglasila je Sofiljeva.

Objasnila je da su izmjene dijela RP centra grada, koji je usvojen na posljednjoj sjednici Skupštine grada, bile neophodne zbog potreba grada za kulturnim sadržajima. Naglasila je da u okviru planiranog objekta kulture neće biti dozvoljeno pružanje ugostiteljskih usluga, izuzev prostora koji bi funkcionisao kao kafeterija.

– Prije same izgradnje potrebno je obezbijediti adekvatno arhitektonsko rješenje koje ćemo dobiti putem konkursa, a ponuđena rješenja trebalo bi da budu savremena i moraju poštovati postojeće kulturno-istorijske vrijednosti. Poslije toga ćemo pristupiti izradi projektne dokumentacije, a realizacija će zavisiti od zainteresovanosti investitora – dodala je Sofiljeva.

Predsjednik Komisije za prostorno uređenje grada Dušan Čajić kazao je da je RP predviđeno da centar grada bude zaštićena zona, predviđena samo za kulturna dešavanja.

– Zabranili smo bilo kakvu gradnju stambeno-poslovnih objekata i na ovaj način će Banjaluka biti centar kulturnih dešavanja – precizirao je Čajić.

Odbornik PDP-a u Skupštini grada Zoran Talić kaže da je prije donošenja ovakvog RP trebalo riješiti imovinsko-pravne odnose.

– Na ovaj način planirate izgradnju na lokalitetu bez rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i samo dodatno izazivate sporove koji mogu imati štetne finansijske posljedice po grad – objasnio je Talić.

Predsjednik Udruženja radnika u ugostiteljstvu i turizmu RS Željko Tatić rekao je da se gradski propisi moraju poštovati, ali da se nada da će vlasnici objekata dobiti adekvatnu nadoknadu.

Kulturni sadržaji

U planiranom objektu, prema novom RP, biće moguća izgradnja baletne, operske ili koncertne dvorane, centra za kulturu mladih sa ljetnom pozornicom, kao i pozorišta koje će biti sastavni dio Narodnog pozorišta RS.

– Moguća je izgradnja muzeja, umjetničke galerije sa radionicama i izložbenim prostorom. Lokacija u užem centru grada atraktivna je i za objekat multimedijalnog centra sa čitaonicama, prostorijama za stručna predavanja i projekcije – navela je Sofiljeva.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender