16. 10. 2021.
“Vječiti” – 25 trenera za 9 godina

“Vječiti” – 25 trenera za 9 godina

“Vječiti” – 25 trenera za 9 godina

Za devet godina beogradski ‘vječiti’ rivali promijenili su čak 25 trenera, a po svemu sudeći narednih nedjelja doći će još nova dvojica.

U periodu koji je izabran, devet i po sezona, Crvena zvezda je mijenjala trenera 15 puta, Partizan 10.

Neki su po dva puta dolazili na isti posao ali je vrteška obuhvatila 23 čovjeka iz osam država, najviše ih je, logično, iz Srbije, petnaestorica, ali i po jedan Nijemac, Italijan, Izraelac, Portugalac, Čeh, Hrvat, Makedonac i Slovenac.

1

Partizan je u ovoj deceniji uspješniji po broju trofeja u prvenstvu i kupu, ali nijedan trener na klupi ’crno-bijelih’ nije ostao cijele dvije sezone.

Na vrhu liste su Slaviša Jokanović i Aleksandar Stanojević, i jedan i drugi ostali su na poslu po 21 mjesec. Čak 12 mjeseci Miroslava Đukića na klupi su, za srpske pojmove, dosta vremena.

Avram Grant stigao je u januaru, otišao u maju i to je negativni rekord iz Humske, Goran Stevanović bio je na klupi sedam mjeseci, Miodrag Ješić mjesec duže.

prosinecki

Vjerovatno većina gledalaca misli da je Robert Prosinečki kratko ostao u Crevnoj zvezdi, ali je 21 mjesec na klupi apsolutni rekord kluba iz Ljutice Bogdana u posljednjoj deceniji. Valter Zenga bio je trener okruglo godinu dana, Vladimir Petrović Pižon deset mjeseci.

Ne računajući prelazna rješenja i vršioce dužnosti, najkraće je Zvezdin trener bio Zdenjek Zeman, od 1. jula do 7. septembra 2007., okruglo tri mjeseca potrajao je Portugalac Rikardo Sa Pintu, mjesec duže Ratko Dostanić koji je u drugom mandatu na klupi sjedio četiri mjeseca.

Najlogičnije obrazloženje smjena trenera, bar u fudbalski ozbiljnim zemljama, su rezultati. Ovdje su otkaze dobijali Slaviša Jokanović, poslije dvije duple krune i dva plasmana u Ligu Evrope, Aleksandar Stanojević, sa dve titule, jednim kupom i plasmanom u Ligu šampiona u dvije sezone.

2

Duple krune nisu bile dovoljne ni da se na klupi Crvene zvezde duže zadrže Valter Zenga i Boško Đurovski.

I tako, nova priča o tome koliko se cijene i zadržavaju treneri u Srbiji, posebno u beogradskim velikanima, vjerovatno nas čeka već ove zime. Ni Vuk Rašović ni Slaviša Stojanović nemaju siguran posao, javlja B92.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender