19. 10. 2021.

Vlade Srpske i Srbije u ponedjeljak o realizaciji projekta “Podrinje”

Cvijanovićeva je pojasnila da ovaj projekat podrazumijeva zajedničke nastupe kada je riječ o izgradnji energetskih objekata, određenim vodoprivrednim i poljoprivrednim aktivnostima, mostogradnji, odnosno povezivanju dvije strane.

“Vidjećemo i na koji način se provodi aktivnost koja treba da omogući našim građanima ili građanima Srbije da, bez obzira na kojoj strani /Drine/ žive, imaju pristup zdravstvenoj zaštiti tamo gdje im je lakše i jednostavnije da dođu”, rekla je Cvijanovićeva večeras novinarima u Banjaluci.

Ona je navela da se sprovodi i niz drugih projekata, navodeći da postoji zajednički nastup kada je riječ o dijaspori.

“Želimo da kroz jedan memorandum vidimo na koji način će se precizirati koraci koje ćemo u budućem periodu raditi zajednički sa Kancelarijom za dijasporu u Vladi Srbije”, istakla je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je navela da će na sjednici u Banjaluci biti analizirano šta je sve urađeno u proteklom periodu i postavljeni ciljevi za naredni period.

Ona je rekla da će na zajedničkoj sjednici biti niz tema političkog i ekonomskog karaktera.

“Zadovoljni smo što je nedavno realizovan zaključak o uspostavljanju avio-linije između Beograda i Banjaluke, a što će vremenom biti prepoznato u Srpskoj, ne kao linija koja treba da omogući brzi dolazak u Beograd, nego da se preko Beograda stigne u sve dijelove svijeta”, istakla je Cvijanovićeva.

Govoreći o realizaciji Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama između Srpske i Srbije, Cvijanovićeva je rekla da je zadovoljna, jer se proširuje i nadograđuje postojeća saradnja u svim oblastima.

“Mislim da je jako važno da uvijek postoje projekti koji imaju komunikacijski karakter, bez obzira da li je riječ o saobraćajnoj ili nekoj drugoj komunikaciji”, napomenula je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je rekla da je važno da se nadograđuju programi u vezi sa zdravstvom, odnosno mogućnosti liječenja pacijenata iz Republike Srpske u Srbiji, te da studenti iz Republike Srpske imaju adekvatan tretman kada studiraju u Srbiji.

“Obezbijeđeni su određeni uslovi kada u Srpskoj studiraju studenti iz Srbije i veoma važno je da se saradnja odvija u svim oblastima, zdravstvu, prosvjeti i privredi”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je važno što je omogućeno zajedničko predstavljanje potencijala Srpske i Srbije, te kada je riječ o nekim zajedničkim aktivnostima koje se odnose na brendiranje proizvoda.

“Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama između Srpske i Srbije važan je što omogućava da imate saradnju u svim oblastima. Treba stremiti da ta saradnja bude što bolja”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da se taj sporazum ne može posmatrati samo kao pravni instrument koji daje mogućnost za saradnju, već ga treba posmatrati u širem kontekstu komunikacije i veza, svega onoga što postoji između Srpske i Srbije, što prevazilazi samo pravni instrument.

“Riječ je i o emotivnoj vezi, prijateljskim i poslovnim vezama, političkim i svakim drugim, ali je važno što je on proistekao kao mogućnost iz Dejtonskog sporazuma”, zaključila je Cvijanovićeva.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender