16. 10. 2021.
Ko plaća najskuplje režije u Evropi?

Ko plaća najskuplje režije u Evropi?

Ko plaća najskuplje režije u Evropi?

Evropa, međutim, ne može da se tretira kao jedinstvena cjelina, jer postoje ogromne razlike između zemalja u cijenama koje njihova domaćinstva placahaju za struju, pokazalo je istraživanje Bi-Bi-Si-ja.

Bi-Bi-Si je u saradnji sa energetskom agencijom Vaasaett sproveo istraživanje o cijenama struje i gasa u evropskim prestonicama.

Po cijeni struje sa uračunatim porezima, Beograd se nalazi na 19. mestu od ukupno 23 evropska grada, a jeftiniji od njega su samo Pariz, Stokholm i Helsinki.

Najskuplju struju u Evropi ima Berlin, a slijede ga Prag, Lisabon, Bukurešt, Bratislava, Varšava, Madrid, Budimpešta, Kopenhagen i Dablin.

Domaćinstva u Berlinu tako plaćaju 2,5 puta skuplju struju u odnosu na ona u Helsinkiju, uglavnom zbog visokih poreza i subvencija namijenjenih podsticanju proizvodnje obnovljive energije u Njemačkoj.

Po cijenama gasa, međutim, Beograd zauzima visoko treće mjesto, a ispred njega su samo Stokholm i Lisabon, a zatim slijede Rim, Varšava, Prag, Ljubljana, Madrid, Zagreb i Kopenhagen.

Gas je najjeftiniji u Luksemburgu, zatim Londonu, Briselu i Parizu.

Domaćinstva u Stokholmu gas plaćaju tri puta više u odnosu na najjeftiniji Luksemburg. Stokholm je mnogo skuplji od ostalih gradova zbog činjenice da je tržište gasa u Švedskoj veoma malo, budući da svega 33.000 domaćinstava u cijeloj zemlji kupuje gas.

Naravno, cijene treba posmatrati u kontekstu mogućnosti domaćinstava da ih plate. U Britaniji, recimo, 6,5 odsto stanovništva navodi da ne mogu da priušte adekvatno grijanje domova.

U Bugarskoj, međutim, adekvatno grijanje ne može da priušti gotovo polovina populacije (47 odsto), u Litvaniji 34 odsto, na Kipru 31 odsto, u Portugaliji 27 odsto i Grčkoj 26 odsto.

Na drugoj strani skale su Skandinavci, od kojih manje od dva odsto ne može adekvatno da zagrije domove, dok prosjek u EU iznosi oko 11 odsto.

U Grčkoj 32 odsto ljudi kasni sa plaćanjem računa, u Bugarskoj i Hrvatskoj po 28 odsto, Rumuniji 27 odsto, a Letoniji 23 odsto. U Britaniji taj procenat iznosi devet odsto, a na nivou EU deset odsto.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender