25. 10. 2021.
Srbi treći najviši muškarci na svijetu, Crnogorci dijele prvo mjesto

Srbi treći najviši muškarci na svijetu, Crnogorci dijele prvo mjesto

Srbi treći najviši muškarci na svijetu, Crnogorci dijele prvo mjesto

Prema podacima objavljenim na Vikipediji, Holanđani i Crnogorci imaju identičnu prosječnu visinu od 183,2 cm, dok isti rezultat od 182,4 cm dijele Danci i Norvežani.

Interesantno je da su na listi sa 185 cm neprikosnoveno najviši, rekli bismo skoro nedostižni, narodi koji naseljavaju dinarski pojas – Dinarci (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Albanija, Makedonija).

Sa 171,0 cm Dinarke predstavljaju ubjedljivo najviše žene na svijetu!

01

Hrvati su se s prosječnom visinom od 180,5 cm našli na devetom, a Slovenci sa 180,3 cm na desetom mjestu.

Nešto viši od njih su Nijemci s prosječnom visinom od 181,0 cm, koliko imaju i Litvanci, dok su se u zlatnoj sredini sa 181,5 cm obreli Šveđani.

02

Prema naučnim istraživanjima, iz generacije u generaciju naš narod je sve viši, a u posljednjih 40 godina porastao je za dva centimetra.

No, to ne znači da ne možemo da se podičimo visokim vladarima. Ubjedljivo najviši bio je despot Stefan Lazarević, koji je imao više od dva metra (otud su ga zvali i Visoki Stevan), a u brojnim spisima uz Karađorđa i Milana Obrenovića pominje se da su bili natprosječne visine.

Karadjordje

Iako u društvu ostavljaju utisak dominantnih i zdravih osoba, naučno je dokazano da su visoki ljudi skloni srčanim oboljenjima.

S visinom od 2,36 metara, Kinez Bao Ksihunga odavno je omiljeni primjer gigantizma, dok njegov zemljak He Pingoing važi za najnižeg sa svega 73 centimetra!

Na listi najnižih naroda našli su se Indonežani sa 158,0 cm, Bolivijci sa 160,0 i Indijci sa 161,2 cm.

/Telegraf/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender