28. 10. 2021.
U nedjelju koncert CKUDM „Veselin Masleša“

U nedjelju koncert CKUDM „Veselin Masleša“

U nedjelju koncert CKUDM „Veselin Masleša“

Kao gosti, nastupiće i članovi KUD-a „Gradimir“ iz Beograda. Koncert će biti održan u sali Narodnog pozorišta Republike Srpske, s početkom u 19.00 časova.

CKUDM “Veselin Masleša”- Banja Luka osnovano je 1948. godine sa ciljem da kroz organizovan rad, prvenstveno sa mladim generacijama, njeguje, čuva od zaborava i javno prezentuje autentične oblike tradicionalne narodne kulture i umjetnosti (muzika, igre, pjesme, narodne nošnje i običaji), kao i da razvija ostale oblike kulturnog i umjetničkog djelovanja (dramski, likovni, književni, i sl.).

Od osnivanja do danas, Društvo radi bez prekida, a kroz „Maslešu“ je do sada prošlo preko 10.000 članova. U svakom trenutku je aktivno njih oko 400 – učenika, studenata i radnika, svrstanih u četiri sekcije i osam grupa po uzrastu.

Na repertoaru „Masleše“ je veliki broj koreografija narodnih igara, pjesama i kola srpskog i drugih naroda, od kojih je polovina iz Republike Srpske, sve uz pratnju mješovitog narodnog orkestra sa solistima, i kostimiranih u pretežno originalne narodne nošnje, čija prosječna starost prelazi 100 godina.

Ansambl je učesnik mnogih domaćih i međunarodnih festivala folklora i drugih manifestacija, a za viskok umjetnički nivo izvođenja programa dobitnik je mnogih visokih priznanja i nagrada, među kojima i dva državna odlikovanja.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender