25. 10. 2021.
Geometar poklonio zemljište Hrvatskoj

Geometar poklonio zemljište Hrvatskoj

Geometar poklonio zemljište Hrvatskoj

Krmek je čitav posao završio navodeći da se vodio nalazom Državne komisije za granicu i ugovorom između BiH i Hrvatske o granici, iako takav ugovor nikada nije ratifikovan.

Oštećeni stanovnici ove federalne opštine pomoć su zatražili od Pravobranilaštva Republike Srpske.

– Krmek je još prije tri godine označio naše parcele kod graničnog prelaza Ivanica kao parcele koje se nalaze dijelom u BiH, a dijelom u Hrvatskoj. Nije uvažio našu primjedbu, a pozivao se na međudržavnu komisiju za granice – naveli su vlasnici parcela u dopisu Pravobranilaštvu.

Istakli su da ovog geometra ispočetka nisu uzimali za ozbiljno. Međutim, kada im je na jednom od sastanaka pokazao službenu mapu na kojoj je ucrtano koje parcele treba eksproprisati za granični prelaz Ivanica, uvidjeli su da je “đavo odnio šalu”.

Očajni i uznemireni obratili su se zamjeniku pravobranioca RS u Trebinju Biljani Dursun.

Pravobranilac RS Slobodan Radulj kazao je da je informaciju o ovom slučaju 9. oktobra uputio Pravobranilaštvu BiH, Državnoj komisiji za granicu pri Ministarstvu civilnih poslova, te Ministarstvu bezbjednosti BiH.

Iz Komisija za granicu odgovorili su da nisu u mogućnosti da dostave tražene podatke, s obzirom na to da ne postoji saglasnost Komisije kada je riječ o tom pitanju.

– Jako je čudno i nevjerovatno da Državna komisija za granicu na ovakav način stavlja tačku na ovu priču – rekao Radulj.

Načelnik opštine Ravno Andrija Šimunović i predsjedavajuća Skupštine opštine Stana Burić u petak nisu odgovarali na telefonske pozive.

Sporazum

Radulj dodaje da se, kad građani kažu da opštinski geometar spominje neki sporazum, vjerovatno misli na sporazum između bivših predsjednika BiH i Hrvatske Alije Izetbegovića i Franje Tuđmana.

– Ako je riječ o tome, taj sporazum nikad nije ratifikovan – rekao je on.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender