16. 10. 2021.
Godišnjica Kolubarske bitke

Godišnjica Kolubarske bitke

Godišnjica Kolubarske bitke

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić predvodiće centralnu državnu manifestaciju kojom će u Srbiji biti obilježena 99. godišnjica Kolubarske bitke odavanjem državnih i vojnih počasti u Spomen-crkvi sa kosturnicom Svetog Dimitrija u Lazarevcu.

U kripti Spomen-crkve sa kosturnicom Svetog Dimitrija u Lazarevcu počiva oko 40.000 stradalih srpskih i austrougarskih vojnika, podsjeća se u saopštenju vladinog Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Istog dana, u nastavku programa odavanjem državnih i vojnih počasti kod Spomenika srpskom ratniku u centru Lazarevca i kod Spomen-hrama Svetog Đorđa sa kosturnicom u Ćelijama kod Lajkovca nastavlja se obilježavanje godišnjice ovog značajnog istorijskog događaja.

U kripti Spomen-crkve Svetog Dimitrija vijence će položiti premijer Ivica Dačić, visoka delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici opštine Lazarevac, ambasada Austrije, Mađarske, Slovačke i Češke u Republici Srbiji, brojnih opština, nevladinih organizacija opredjeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i drugi.

Inače, Kolubarska bitka je najvažnija bitka između Srbije i Austro-ugarske u Prvom svjetskom ratu. Sukob je vođen krajem 1914. godine na frontu dužine preko 200 kilometara.

Iako je cio svijet očekivao kapitulaciju Srbije, Prva armija kojom je komandovao general Živojin Mišić izvela je uspješnu protivofanzivu protiv brojnije i bolje opremljene Austrougarske vojske.

Značaj bitke ogleda se u tome što Austro-ugarska nije uspjela da uništi kraljevinu Srbiju , pa su zato Centralne sile morale da se bore na tri fronta.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender