19. 10. 2021.
Hrana za laku noć: Večerajte ovako i spavaćete kao beba

Hrana za laku noć: Večerajte ovako i spavaćete kao beba

Hrana za laku noć: Večerajte ovako i spavaćete kao beba

Ljudi koji spavaju loše, konačno će moći da odahnu. Naučnici su se fokusirali na uticaj pojedinih namirnica na kvalitet sna i došli su do spiska onih koje imaju najbolji uticaj. Što češće budete konzumirali sljedeću hranu, to ćete biti ljepši i odmorniji za nove radne i ostale pobjede.

Orasi

Orasi su dobar izvor triptofana. Triptofan je aminokiselina koja se u telu transformiše u neurotransmiter serotonin, hormon koji je neophodan za dobar san. Osim toga jedno je istraživanje pokazalo da orasi sadrže sopstveni izvor melatonina, koji pomaže da brže zaspite.

2.

Bademi

Bademi su bogati magnezijumom, mineralom koji je potreban za kvalitetan san. Neka istraživanja su pokazala da osobe sa manjkom magnezijuma otežano spavaju, tako da bademi u tom slučaju rješavaju problem.

Mliječni proizvodi

Neki vjeruju da šoljica toplog mlijeka može da utiče na poboljšanje sna, ali istina je da je zapravo svaki mliječni proizvod dobar za kvalitetno spavanje. Kalcijum, koji se nalazi u siru, jogurtu, mlijeku i ostalim mliječnim proizvodima olakšava korišćenje triptofana.

3.

Zelena salata

Ako za večeru jedete zelenu salatu ona može da vam pomogne da prijatnije spavate jer sadrži laktucin – supstancu koja pomaže pri opuštanju i izrazito mirnom i lakom snu.

Tuna

Riba kao što je tuna, ali i losos, bogat su izvor vitamina B6 koji je tijelu potreban kako bi proizveo melatonin i serotonin. Ostale namirnice bogate vitaminom B6 su sirovi bijeli luk i pistaći.

4.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice ima umirujuća svojstva i odličan je izbor prije spavanja. Ona je vrlo dobar lijek za smirenje, opuštanje, a samim time i super san, piše Telegraf.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender