19. 10. 2021.
Kijev: Na protestu 200.000 ljudi

Kijev: Na protestu 200.000 ljudi

Kijev: Na protestu 200.000 ljudi

Nešto kasnije se očekuje i početak mitinga pristalica predsjednika Viktora Janukoviča.

Opozicija je za podne zakazala protest na kijevskom Trgu nezavisnost, gdje više od tri nedjelje borave demonstranti, a do sada se okupilo 200.000 ljudi, javila je agencija AFP.

Nedaleko od tog mjesta očekuje se kontramiting pristalica Janukoviča.

Protesti su pokrenuti kada je ukrajinski predsjednik odbio, u posljednjem času, da potpiše sporazum o pridruživanju sa EU.

Masovne demonstracije održavaju se uoči planiranog sastanka Janukovića Moskvi sljedeće nedjelje gdje će razgovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

U Kijev bi tokom dana trebalo da doputuju i američki senatori, republikanac Džon Mekejn i demokrata Kris Marfi, koji predsedava spoljnopolitičkim pododborom Senata za evropska pitanja.

“Senator Marfi će zajedno sa senatorom Mekejnom posjetiti Kijev, gdje će se sastati sa ukrajinskim zvaničnicima, liderima opozicije i predstavnicima organizacija gradjanskog društva”, izjavio je Marfijev portparol.

Američki senatori su u petak objavili rezoluciju kojom pozivaju SAD da razmotri sankcije u slučaju daljih nasilnih akcija protiv demonstranata u Ukrajini. Republikanski i demokratski senatori su u rezoluciji pozvali da se ukrajinska kriza riješi mirnim i demokratskim putem što bi omogućilo Ukrajini da postane aktivna članica evropske zajednice.

Oni su naveli da bi administracija američkog predsjednika Baraka Obame i Kongres trebalo da razmotre sankcije, što bi podrazumjevalo zabranu viza i zamrzavanje imovine za one koji su odgovorni za nasilje, javlja Rojters.

Kako je navedeno, ovom rezulucijom se jasno stavlja do znanja da bi dalje nasilje ukrajinske vlade imalo posljedice po odnose dvije zemlje.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender