28. 10. 2021.
Sahranjen Nelson Mandela

Sahranjen Nelson Mandela

Sahranjen Nelson Mandela

Bivši lider Južne Afrike i legendarni borac protiv aparthejda sahranjen je u svom rodnom selu gdje je odrastao i živio nakon napuštanja politike. Sahrani prisustvuje oko 4.500 ljudi.

Posljednji oproštaj od Nelsona Mandele u selu Kunuu, gdje je sahranjeno i njegovo troje djece, počeo je specijalnom vojnom procesijom – prebacivanjem kovčega sa tijelom iz njegove kuće u posebno pripremljenu grobnicu.

Pogrebna povorka sa Mandelinim tijelom stigla je juče u Kunuu, a prethodno se u vazduhoplovnoj bazi “Voterkluf” od njega oprostilo rukovodstvo vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa.

02

Svečanu ceremoniju je predvodio aktuelni šef južnoafričke države Džejkob Zuma.

Članovi Mandeline porodice tokom noći su prisustvovali bdenju, na kojem su čitani citati o njegovom životu.

Sahrana je mješavina tradicionalnih rituala i državne ceremonije. Običaji Tembu klana kome je Mandela pripadao, podrazumijevaju da pokojnik bude umotan u leopardovu kožu, biće zaklan vo, a stariji član porodice obratiće se duši preminulog.

3

Većina od oko sedam miliona pripadnika Kosa plemena živi na sjeveroistoku države u proviniciji Istočni Kejp, a njihova kultura priznaje postojanje duša predaka.

Prema tradiciji nazvanoj Teta, stariji član porodice dužan je da ostane uz Mandelino tijelo i objasni duši preminulog šta se dešava.

“Kada tijelo leži tamo, duša je još živa”, rekao je prečasni Vesli Mabuza, predsjedavajući Komisije za promociju i zaštitu prava kulturnih, vjerskih i lingvističkih zajednica Južne Afrike.

Prema običajima, tijelo preminulog mora jednu noć da ostane u porodičnoj kući prije sahrane.

U nedjelju, član porodice će mu se obratiti riječima: “Madiba, sada te sahranjujemo”, rekla je Nokuzola Mndende, direktorka Instituta za tradicionalne religije Ikamagu.

Preminuli mora da bude umotan u specijalnu tkaninu, a za osobe visokog ranga poput Mandele, koji je sin vođe klana, tijelo ili kovčeg će biti umotan u leopardovu kožu.

“Ali zbog toga što je Mandela, takođe, bivši državnik, možda će biti i zastava Južne Afrike”, rekla je Mndende.

“Ovo je ritual koji pokazuje duboko poštovanje prema preminulom”, dodao je Mabuza.

Prema tradiciji Kosa plemena, na dan sahrane kolje se vo. Pošto se životinja zakolje i skuva, ožalošćeni je pojedu obično ispred porodične kuće.

Godinu dana poslije sahrane još jedan vo će biti zaklan i porodica će ga pojesti, čime se označava kraj perioda žalosti, a ovaj običaj naziva se Ukuzila.

Otprilike poslije još godinu dana, biće održana radosna ceremonija kojom se preminuli poziva i koji će od tad paziti na porodicu i njenu djecu, kao dobronamjerni predak, a ovaj ritual naziva se Ukubujisa, dodala je Mndende.

Stanovništvo se od bivšeg lidera opraštalo tri dana, a prema podacima južnoafričkih vlasti, u mimohodu se od Mandele oprostilo oko 100.000 žitelja Južne Afrike.

Veliki broj inostranih visokih zvanica stigao je u selo Kunuu, uključujući i britanskog prestolonaslednika princa Čarlsa, nekoliko afričkih predsjednika i potpredsjednik Irana.

Kancelarija legendarnog borca za mir u Južnoj Africi, Dezmonda Tuta, najavila je da će on ipak prisustvovati sahrani Mandele, iako je prethodno objavljeno da je Tutu odložio put jer nije bio pozvan na sahranu svog starog prijatelja.

Nelson Mandele je preminuo 5. decembra u 96. godini.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender