16. 10. 2021.
Cerićeva i Misimović najbolje sportiste BiH

Cerićeva i Misimović najbolje sportiste BiH

Cerićeva i Misimović najbolje sportiste BiH

Ovu manifestaciju u Hotelu Holidej u Sarajevu večeras su zajednički organizovali “Nezavisne novine” i Radio-televizija BiH, a izbor najboljeg sportiste BiH organizuje se već 13 godina.

U obrazloženju odluke stručnog žirija ističe se da je Misimović krunu najboljeg što je sport u BiH ponudio u 2013. godini zaslužio jer je sa fudbalskom reprezentacijom ostvario plasman među 32 najbolje fudbalske selekcije svijeta, odnosno učešće na Mundijalu u Brazilu 2014. godine.

Misimović je kvalifikacioni ciklus za Mundijal okončao sa pet golova i četiri asistencije u devet odigranih utakmica.

U užoj konkurenciji za titulu najboljeg sportiste bili su Misimović, Edin DŽeko i atletičar Hamza Alić, a žiri kojim je ove godine predsjedavao Dragan Marković, selektor rukometne reprezentacije BiH, laureatom je proglasio Misimovića.

“Jedno od najvećih priznanja za sportistu je kada ga u njegovoj zemlji proglase najboljim. Velika čast, priznanje, osjećaj ponosa, sreće i zadovoljstva, ali i velika obaveza za budućnost”, rekao je Misimović, kome je priznanje uručio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je tradicionalno pokrovitelj manifestacije.

Larisi Cerić je ovo treći put da je izabrana za najbolju sportistkinju jer je ranije priznanje dobila 2009. i 2010. godine.

Cerićeva je višestruka šampionka BiH u kategoriji preko 78 kilograma osvojila medalje na gotovo svim takmičenjima na kojima je nastupala – bronza na Mediteranskim igrama u Mersinu, grand priju u Rijeci i zlato na Evropskim kupovima u Sarajevu i Beogradu.

Uspješnu godinu začinila je zlatom sa Evropskog univerzitetskog prvenstva u Portugaliji.

Osim nje u užoj konkurenciji bile su i skijašica Žana Novaković i rukometašica Andrea Prusina.

“Ova nagrada svakako će mi biti podstrek i dodatni motiv za budućnost. Nadam se da ću svojim uspjesima opravdati ovo priznanje”, rekla je Cerićeva kojoj je priznanje uručio predsjednik žirija Marković.

Uz prisustvo mnogobrojnih zvanica iz svijeta sporta, političkog i javnog života BiH, nagrade su dodijeljene u još 10 kategorija.

Za najboljeg trenera proglašen je Safet Sušić, selektor fudbalske reprezentacije BiH, koja je izabrana za najbolju ekipu.

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci po 12. put je proglašena za najbolju ekipu u sportu za invalide, zahvaljujući odbranjenoj zlatnoj medalji na Evropskom prvenstvu, a član ovog tima Safet Alibašić izabran je za najboljeg sportistu u sportu za invalide.

Moto Izbora najboljeg sportiste BiH je “Podrška sportistima”, a u skladu s time i ove godine su dodijeljene nagrade najperspektivnijoj sportistkinji i sportisti, a to su atletičarka Ivana Macanović i džudista Harun Sadiković.

Nagrada za fer-plej ove godine otišla je Rukometnom savezu BiH koji je na Svjetskom prvenstvu za juniore u BiH, selekciji Konga ustupio opremu za nastup i pomogao im oko vize i novca za prevoz do BiH.

Nagrada za razvoj sporta u BiH, takođe je otišla u ruke Rukometnog saveza BiH za odličnu organizaciju Svjetskog prventsva za juniore što je nakon ZOI 1984. jedno od najvećih takmičenja održanih u BiH.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender