19. 10. 2021.
Civilna zaštita RS dobila dva psa za oktrivanje eksploziva

Civilna zaštita RS dobila dva psa za oktrivanje eksploziva

Civilna zaštita RS dobila dva psa za oktrivanje eksploziva

Predstavnik Ambasade SAD u BiH Ana Radivilova predala je danas u Istočnom Sarajevu Upravi Civilne zaštite Republike Srpske dva psa za otkrivanje eksploziva.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milimir Doder zahvalio se SAD i američkoj Ambasadi za donaciju čija je vrijednost oko 22.000 dolara, dodavši da će psi za otkrivanje eksploziva dobro doći za pretraživanje terena od mina.

“Psi će nam dobro doći i za pravljenje minskih staza, u tehničkom izviđanju i naročito za kvalitet u deminerskim operacijama”, istakao je Doder, dodavši da će ova donacija biti maksimalno iskorištena.

On je rekao da psi u Republičkoj upravi Civilne zaštite od samog početka učestvuju u programu deminiranja terena, naglasivši da Uprava ima kvalitetne i obučene ljude koji rukovode psima, koji ih paze i njeguju.

Doder je pojasnio da se psi za otkrivanje eksploziva u operacijama deminiranja koriste za pretraživanje kod čišćenja mina i kod redukcije sumnjive površine u tehničkom izviđanju, kao i za otvaranje radnih staza na mašinski pripremljenom zemljištu u tehničkom izviđanju, kao i za vršenje kontrole kvaliteta.

Prema njegovim riječima, Republička uprava Civilne zaštite raspolaže sa dvije sprege – dva vodiča pasa sa dva psa, čiji je učinak u izvršenju ukupnog plana deminiranja oko 10 odsto, uz nezamjenjivu ulogu u kontroli kvaliteta.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender