25. 10. 2021.
Ešton: Srbija ispunila sve uslove

Ešton: Srbija ispunila sve uslove

Ešton: Srbija ispunila sve uslove

“Kao što sam već učinila prošlog juna i kao što ovaj izvještaj pokazuje, danas vas pozivam da priznate da su ispunjene sve bitne tačke aprilskog (Briselskog) sporazuma”, piše u govoru koji je Eštonova pripremila za sutrašnji sastanak Savjeta za opšte poslove u Briselu.

“Ako se slažete s ovom konstatacijom, nadam se da ćete se složiti da prvom međuvladinom konferencijom zvanično otvorite pregovore sa Srbijom najkasnije u januaru 2014.”, poručuje Eštonova.

U pet stranica dugačkom dokumentu u kome se opisuje napredak u primeni Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine Eštonova do detalja opisuje sve što je do sada postignuto u nizu oblasti, počevši od održavanja lokalnih izbora do policije i funkcionisanja integrisanih prelaza na administrativnoj liniji (IBM).

Kada je riječ o pravosuđu, u vezi sa kojim predsjednik vlade Srbije prošlog petka nije uspio da se dogovori s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, Eštonova kaže da “ima još posla oko suda u području Mitrovice i ustanoviti tačan broj pravosudnih kadrova u tom sudu”.

“Na Kosovu će postojati jedan vrhovni i apelacioni sud, a u Mitrovici jedan osnovni sud i osnovni tužilac, čime će pravosudni kadrovi kosovskih Srba prvi put biti integrisani u kosovsko pravosuđe za sva vremena”, piše u dokumentu.

“Iz gore navedenog je jasno da je Srbija ispunila sve ključne obaveze, pogotovo time što je prihvatila jedan osnovni sud i jednog osnovnog tužioca za područje Mitrovice”, kaže visoka predstavnica.

“Da li sve ovo znači da je posao gotov, a slučaj zatvoren? Naravno da ne”, poručiće sutra Eštonova ministrima, uz konstataciju da se normalizacija ne dešava preko noći i da je potrebno vrijeme da se cio aprilski sporazum “svari”.

Nastaviću da sa obema stranama radim na daljem razvoju ovog procesa, kaže se na kraju pripremljenog govora.

Šefovi diplomatija zemalja članica EU preciziraće sutra datum prve međuvladine konferencije EU-Srbija i usvojiti okvir za pregovore o pridruživanju.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender