28. 10. 2021.

Evropski ministri o šansama da pregovori sa Srbijom počnu u decembru

Datum pregovora će na samitu krajem nedjelje potvrditi lideri zemalja. Evropski predstavnici su uoči ovog sastanka izrazili svoj stav po pitanju Srbije i ispunjavanja postavljenih uslova.

– Evropski savet je u junu odlučio da sa Srbijom otvori pregovore o pristupanju pod uslovom da Srbija nastavi da radi u pravcu normalizacije odnosa s Kosovom. S obzirom na ostvareni napredak, holandska vlada je saglasna da pregovori zaista mogu da budu otvoreni najkasnije u januaru – Frens Timermans, ministar spoljnih poslova Holandije.

– Veoma smo zadovoljni odlukom Evropskog saveta u junu o početku pregovora sa Srbijom. S dijalogom, koji je doveo do značajnog pomaka u odnosima između Beograda i Prištine, Srbija je pokazala zrelost i spremnost za neophodne kompromise. Stav Slovenije je da 2014. godina treba da počne otvaranjem pregovora sa Srbijom – Karl Erjavec, ministar spoljnih poslova Slovenije.

– Smatramo da je Srbija preduzela neophodne korake u ispunjavanju uslova koje je postavio Evropski savet, odnosno ispunila svoje obaveze ka normalizaciji odnosa s Kosovom. Zato smatramo da su se ispunili uslovi da Savet usvoji pregovarački okvir u decembru, što će omogućiti da pregovori započnu – Rui Mašete, ministar spoljnih poslova Portugalije.

– Pozdravljam neometano održavanje drugog kruga lokalnih izbora na Kosovu i čestitam glasačima na njihovom učešću, jer su izbori ključni za budućnost Kosova i za proces normalizacije između Srbije i Kosova. Nadam se da će pregovarački okvir sa Srbijom biti usvojen na predstojećem ministarskom sastanku za opšte poslove i biti potvrđen na Evropskom savetu. Očekujemo da pristupni pregovori sa Srbijom započnu najkasnije u januaru – Jan Kohout, ministar spoljnih poslova Češke.

– Irska podržava otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom najkasnije u januaru, u skladu sa zaključicima Evropskog saveta iz juna – Imon Gilmor, ministar spoljnih poslova i trgovine Irske.

– Čestitam obema stranama, Beogradu i Prištini, na izuzetnoj političkoj hrabrosti koju su pokazale poslednjih meseci, čiji značaj Evropska unija u potpunosti ceni. Cilj nam je da prva međuvladina konferencija bude održana, kao što je i predviđeno, najkasnije u januaru – Žan Aselborn, ministar spoljnih poslova Luksemburga.

– Francuska je uvek podržavala proces evropskih integracija Srbije. Želimo da pregovarački okvir bude bez dodavanja novih uslova – Teri Repenten, ministar za evropske poslove Francuske.

– Kipar je snažno podržao junsku odluku Saveta za otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom, na osnovu njenih zasluga u ispunjavanju uslova za članstvo. Postojana i dokazana posvećenost Srbije dijalogu, s ciljem normalizacije odnosa s Prištinom, nesumnjivo je odlučujući faktor za pozitivnu odluku saveta o otvaranju pregovora najkasnije u januaru – Joanis Kasulides, ministar spoljnih poslova Kipra.

Izvor: Novosti

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender