19. 10. 2021.
Aleksandar Vučić “Ličnost godine”

Aleksandar Vučić “Ličnost godine”

Ličnost godine – kako da ne dođe kad ga tako složno zovu

U Kristalnoj dvorani Hotela “Bosna” u Banjaluci završena je manifestacija proglašenja ličnosti godine, koju organizuju “Nezavisne novine”. Tu titulu ove godine ponio je ministar bezbjednosti i (prvi) potpredsjednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić. Najbolji ministar u Vladi Federacije BiH je ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić. Najbolji ministar u Vladi RS je ministar unutrašnjih poslova Radislav Jovičić. Najbolji mninistar u Savjetu ministara BiH je ministar bezbjedosti Fahrudn Radončić. Sedmogodišnji dječak Gojko Đurić ovogodišnji je dobitnik nagrade za podvig godine “Jelena Trikić”, koji se sam brine o bolesnom ocu i domaćinstvu. Nagrada “Nikola Guzijan” za novinara godine dodijeljena je Goranu Miliću Privrednik godine je generalni direktor Telekomunikacija Srpske Goran Vlaović.

U “Nezavisnim novinama” odluku o najboljim ministrima redovno prepuštaju sudu javnosti. Za njih se glasa na internet portalu novina, i ako glasanja nisu organizovana i naručena, može se desiti da najbolji ministar bude baš onaj kojeg javnost zbog slike koju o njemu ima u medijima tako i doživljava.

Nerijetko, posebno tokom glasanja za najbolje ministre u Srpskoj svaki ministar bi direktno ili indirektno putem svojih službenika pokušavao da ”nabere” što više glasova i pobijedi “konkurente” iz iste Vlade. Rezultat toga bio je, recimo, da naj-ministar prema izboru zamrlog “Fokusa” bude Željko Kovačević. Ove godine naj-ministar “Nezavisnih novina” iz Vlade RS je ministar unutrašnjih poslova Radisav Jovičić koji jeste imao dosta posla i sigurno da je ostavio utisak ministra ”koji nešto radi”.

S druge strane titula “Ličnost godine” nikada nije prepuštana glasanju čitalaca već je o njoj uvijek odlučivao kolegijum “Nezavisnih novina”.

“U nastojanju da što aktivnije promovišu vrijednosti pojedinaca, grupa, zajednica i ustanova, koje u društvenom životu praktikuju i unapređuju profesionalne standarde, znanje, stručnost i ostale vrijednosti, `Nezavisne novine` nagrađuju sve one koji ih zastupaju, brane i promovišu”, objasnila je danas glavni i odgovorni urednik “Nezavisnih novina” Borjana Radmanović-Petrović.

Podsjetimo, neki od ranijih dobitnika su bivši američki ambasador u BiH Kliford Bond; nekadašnji “supervizor” u distriktu Brčko, Rafi Gregorijan; jedan od visokih predstavnika u BiH, Miroslav Lajčak; predsjednik SDA Sulejman Tihić; predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, jednom je “Ličnost” bio i Milorad Dodik, a prošle godine –  Milo Đukanović.

Nije sasvim jasno kakve su to “profesionalne standarde, znanje, stručnost i ostale vrijednosti” promovisali američki ambasadori, nastavljači pristrasne politike SAD iz devedesetih godina, visoki predstavnici koji su stajali visoko iznad svih zakona u BiH oduzimajući mnogim ljudima pravo na normalan život, njihov kolonijalni saradnik –  upravljač Brčkog Rafi Gregorijan; Milo Đukanović, protiv kojeg se u Italiji vodila istraga za kriminal, i u čijoj Crnog Gori se Srbi osjećaju tek malo bolje nego u Josipovićevoj Hrvatskoj itd.

Ponekad, “Nezavisne” bi birale baš onu ličnost koja je u tom trenutku izuzetno popularna, među srpskim narodom s obje strane Drine, prije svega. Prije dvije godine to je bio neprikosnoveni Novak Đoković, i ko bi te 2011. godine kada je Đokovića u hotel Bosna dopratio Boris Tadić, mogao pomisliti da će za dvije godine ta ličnost biti Aleksandar Vučić?

Ipak, sve je moguće, uvjerili smo se u direktnom prenosu na našem javnom servisu; direktnom prenosu događaja koji organizuje privatna kompanija; privatna kompanija koja je od Vlade Srpske redovno dobijala stotine hiljada KM iz budžeta, mimo konkursa, a za projekte od kojih mnogi nisu nikada ni započeti ni završeni. Čak i manifestacija ”Ličnost godine” podmazivana je novcem svih građana. Baš 2011. godine iznos je bio 50.000 KM. (Dječaku Gojku koji se brine za bolesnog oca, danas je uručeno 2.000 KM)

Ne zaboravimo da su “Nezavisne novine” od Vlade RS dobile novac i za otvaranje dopisništva u Vašingtonu. Godinama prije toga, baš iz Vašingtona “nezavisnost” ovog medija plaćena je pozamašnom cifrom dolara, priznao je to i Željko Kopanja.

Sposobnost da se bude na takvoj “liniji” i raskrsnici daju djelimičan odgovor na to kako ova kompanija uspijeva  da bude zajednički imenilac, do juče teško spojivih ličnosti. Kolegijum, izvjesno je, bira kompasom koji pokazuje na kojoj strani raste moć, sa povremenim populističkim izletima – u svrhu učršćivanja svoje moći i pozicija.

U Kristalnoj sali hotela Bosna danas su se, između ostalih, okupili mnogi koji se sastaju u Kopanjinom restoranu na Ugru, samo što na ugarske fešte rijetko navraća predsjednik Dodik. Današnjoj manifestaciji prisustvovao je bivši ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, a sada ambasador BiH u Beogradu, Ranko Škrbić, a u hotelu Bosna nije primijećen nekadašnji predsjednik Unije studenata RS, Nikola Dronjak – koji je takođe svojevremeno svraćao na Ugar, a nedavno je protestovao protiv Škrbića u Beogradu.

Brojna družina povezana je sa “Nezavisnim novinama”, čiji slogan ”nije potrebno da čitate između redova”, danas evo praktikuje doskorašnji izvršni sekretar SNSD, Rajko Vasić, neumorni bloger, pa direktno, a ne između redova, piše:

“Zašto bi On (Vučić) dolazio u Provinciju da bude Ličnost Godine u Regionu. Kad ovdje nema humus, rasadu i nasadu. Kad ovo nije čak ni Kosovo…Zašto bi se ponižavao da trohiljadutiražnim novinama bude LičnostAko dođe (u Banjaluku; Vučić), dokazaće da je dio projekta. Kao i NN Kopanija. Da mora da dođe. Ali to neće značiti da podržava Nezavisne Izbore u Srpskoj. Već, baš, suprotno. Dio Projekta. Kad nemaš političku snagu, prodaš se. Kad imaš političku snagu, ne skidaš gaće”.

Kako da ne dođe, gospodine Vasiću, kada mu je muštuluk o nagradi odnio predsjednik lično i kad ga ovako složno dočekuju.

(Kontakt radio/Ž. S)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender