28. 10. 2021.
Odnosi Srbije i Srpske uspostavljeni na racionalnom i realnom nivou

Odnosi Srbije i Srpske uspostavljeni na racionalnom i realnom nivou

Odnosi Srbije i Srpske uspostavljeni na racionalnom i realnom nivou

Predsjednik Dodik je naglasio da je na današnjem sastanku s predsjednikom i prvim potpredsjednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem razgovorano o budućim projektima.

“U fokusu svega je priča o ekonomiji, koja je od ključnog interesa i za vlasti u Srbiji i Srpskoj i za narod Srpske i Srbije. Zahvalan sam na inicijativama koje sam mogao da čujem u vezi sa zajedničkim, sinhronizovanim djelovanjem i povezivanje proizvodnih preduzeća i investicija i to ne samo u oblasti energetike, već i u drugim oblastima, kao i našeg zajedničkog nastupa na trećim tržištima”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su odnosi Srbije i Srpske uspostavljeni na racionalnom, ozbiljnom, odgovornom i realnom nivou.

“Smatram da je za građane Srpske i Srbije najvažnije da gradimo i uspostavljamo bliže i bolje odnose, prije svega, u ekonomiji i da zaposlimo ljude i u Srpskoj i u Srbiji, ako na bilo koji način to možemo”, rekao je Vučić novinarima u Banjaluci.

Nakon sastanka sa predsjednikom i prvim potpredsjednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem, Dodik je rekao da sve institucije sarađuju bez ikakvih nesuglasica, da se redovno održavaju kontakti, a na današnjem sastanku je bilo riječi i o budućim zajedničkim projektima.

“U fokusu svega je priča o ekonomiji, koja je od ključnog interesa i za vlasti i narod u Srbiji i Srpskoj. Zahvalan sam na inicijativama koje sam mogao da čujem u vezi sa zajedničkim, sinhronizovanim djelovanjem i povezivanjem proizvodnih preduzeća, investicija, ne samo u oblasti energetike, nego i u drugim oblastima, te našim zajedničkim nastupom na trećim tržištima”, rekao je Dodik.

On je istakao da je mogućnost zajedničkog nastupa na trećim tržištima za Srpsku veoma važna, jer ona svojim potencijalima ne može da obezbijedi dostupnost nekih tržišta, ali to može zajedno sa Srbijom.

“Sve je to u skladu sa potpisanim Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama Srpske i Srbije. Ništa nije skriveno, samo želimo da naše odnose razvijamo na najbolji mogući način u interesu obje republike, ne na štetu bilo koga trećeg i ne na štetu BiH”, rekao je Dodik.

On je dodao da će buduća saradnja biti nastavljena i na pitanjima borbe protiv prekograničnog kriminala i korupcije, u kojoj je, kako je rekao, Srbija lider.

“Za tu borbu nama je potreban stabilan pravosudni sistem, a ja cijenim da to nemamo i da u tom pogledu sve aktivnosti koje smo provodili, na neki način, nisu dobijale efekat na kraju. O tome sam informisao i prvog potpredsjednika i predsjednika Vlade Srbije”, rekao je Dodik.

On je naglasio da je bazični pristup saradnji Srpske i Srbije upravo dobrobit svih, te da je zahvalan rukovodstvu Srbije što je danas došlo u Banjaluku, posebno Vučiću.

Dodik je rukovodstvu Srbije čestitao i na, kako je rekao, dobrim preporukama iz Brisela kako bi dobili datum za pregovore Srbije i EU.

“Za nas to isto tako znači mnogo, te govori da je moguće ovdje napraviti napredak”, rekao je Dodik i dodao da specifičnosti koje ima BiH zaustavljaju taj napredak, iako je Srpska ispunila sve uslove koji su od nje traženi u pogledu odluke “Sejdić i Finci”.

Dodik je pojasnio da se čeka na dogovor u Federaciji BiH kako bi BiH dobila priliku da uputi aplikaciju za kandidatski status i da pređe u drugu fazu, to jest da dobije datum za početak pregovora na evropskom putu.

“Dok FBiH ne riješi svoje međusobne odnose vezane za izbore članova Predsjedništva BiH, i Srpska mora da čeka”, rekao je Dodik.

Dodik je čestitao gostima iz Srbije dobar izborni rezultat na jučerašnjim izborima u nekoliko opština.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su odnosi Srbije i Republike Srpske uspostavljeni na racionalnom, ozbiljnom, odgovornom i realnom nivou, te da je saradnja sa organima Srpske dobra i da će takva biti i u budućnosti.

“Smatram da je za građane Srpske i Srbije važno  da gradimo i uspostavljamo bliže i bolje odnose, prije svega u ekonomiji i da zaposlimo ljude, ako na bilo koji način to možemo”, rekao je Vučić novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom.

On je dodao da o tom pitanju i o zajedničkom razvoju prehrambene, prerađivačke industrije, te izvoza poljoprivrednih proizvoda iz Srpske preko Srbije, očekuje rezultate već do polovine sljedeće godine.

“Imamo ogromna tržišta koja traže plasman naših poljoprivrednih proizvoda. ‘Uspeli’ smo da gotovo uništimo našu stočarsku proizvodnju, da znatno svedemo voćarsku, povrtarsku, ratarsku proizvodnju. Po tom pitanju ćemo mnogo raditi u narednom periodu, ali nam je dobrodošla svaka roba iz Republike Srpske”, istakao je Vučić.

On je dodao da će Srbija pomoći Republici Srpskoj oko plasmana njene robe ili će, zajednički, pronaći treće tržište za proizvode iz Srbije i Srpske, jer je to u interesu srpskog naroda bez obzira sa koje strane Drine živi.

“Razgovarali smo i o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i u okviru sistematske borbe koju vodimo imamo dorbu saradnju sa organima Republike Srpske i BiH, te očekujemo da ćete u narednom periodu imati priliku da vidite konkretne rezultate tih naših dela”, naglasio je Vučić.

On je rekao da je, osim emocija koje su nedvosmislene unutar istog naroda Srbije i Republike Srpske i koje niko nikada ne može da dovodi u pitanje, najvažnije šta će se uraditi za građane i ako dio onoga što je planirano, bude ostvaren, to će značiti boljitak i za Srbiju i za Srpsku.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender