19. 10. 2021.
Raspisana međunarodna potjernica za hakerima iz Republike Srpske

Raspisana međunarodna potjernica za hakerima iz Republike Srpske

Raspisana međunarodna potjernica za hakerima iz Republike Srpske

Kancelarija Interpola u Zagrebu raspisala je međunarodne potjernice za četvoro državljana BiH, optuženih za učešće u hakerskom napadu na najjaču državnu agenciju u Hrvatskoj, s čijeg računa je u septembru ove godine skinuto 1,8 miliona kuna (464.000 KM) putem elektronskih transakcija.

“Nezavisne” su o ovom slučaju detaljno pisale nekoliko dana nakon što je otkrivena istorijska pljačka u Hrvatskoj, a u režiji hakera iz Republike Srpske.

Kao “mozak” operacije označen je dvadesetdvogodišnji Miloš Galić iz Prijedora, a njegova desna ruka bio je Miodrag Korać (24) iz Banjaluke.

Opštinsko tužilaštvo u Zagrebu prije nekoliko dana podiglo je optužnicu protiv hakera, a kako su optuženi iz RS nedostupni organima u Hrvatskoj, za njima je raspisana i međunarodna potjernica.

Podsjetimo, DORH je u septembru ove godine kratko saopštio da je otkriven identitet osumnjičenih za milionsku krađu sa računa “jednog trgovačkog društva u Zagrebu”.

Tragom ove informacije, “Nezavisne” su otkrile da je trgovačko društvo ustvari najjača državna agencija u  Hrvatskoj koja se nalazi pod direktnom zaštitom tamošnjeg MUP-a, te da je organizator hakerske pljačke iz Prijedora.

Policija je nedugo nakon otkrivanja pljačke uhapsila Matea Ðakovica (20) iz Slavonskog Broda, koji se i danas nalazi u pritvoru.

Županijski sud u Zagrebu je u odsustvu odredio pritvor i za osumnjičenog organizatora, te ostale saučesnike, nakon čega je raspisana centralna potjernica na nivou Hrvatske.

Izvor “Nezavisnih” naveo je tada da je uhapšeni Ðakovic inspektorima u Hrvatskoj ispricao da su mu prije nekoliko mjeseci na Zavodu za zapošljanje prišli mladic, koji se predstavio kao Dario, i jedna djevojka, te mu predložili da otvori nekoliko računa u bankama.

Ðakovic je tako i napravio, te otvorio racune u HPB-u, Hypo banci, Banko Populare, Vabi i drugima, da bi u septembru na svaki od njegovih pet računa leglo po 95.000 kuna (oko 25.000 KM).

Zatim ga je nazvala djevojka koja mu je rekla da odmah podigne novac s računa. Kako je citavo “hakiranje” izvedeno, manje je poznato. Naime u AKD-u su na stranicama svog internet bankarstva primijetili smetnje koje su trajale od 3. do 5. septembra, a stranice su im se javljale kao nedostupne. Tek naknadnom provjerom utvrđeno je da im je 5. septembra sa računa u banci putem internet bankarstva skinuto 1,8 miliona kuna.

Odmah je pokrenuta istraga, te je utvrdeno da je novac skidan u iznosima po 95.000 kuna i raspoređivan na račune nekoliko osoba od kojih je jedan pripadao uhapšenom Ðakovicu. Otkriveno je da je drugi račun pripadao Aniti Matušan koju policija nije pronašla, te je za njome takođe raspisana potjernica.

Osoba koja se predstavila kao Miodrag Korać u septembru je “Nezavisnim” izjavila da nema veze sa pljačkom, te da ne poznaje nijednog od hakera. Zanimljivo je da je Miodrag Korać u to vrijeme na Facebooku bio prijatelj sa prvoosumnjičenim Galićem.

(Nezavisne novine)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender