28. 10. 2021.
Ruske rakete blizu granica EU

Ruske rakete blizu granica EU

Ruske rakete blizu granica EU

Prema obrazloženju ruskog Ministarstva odbrane, pomjeranje nuklearnog arsenala prema granicama EU odgovor je na inicijativu SAD za raspoređivanje raketnog štita u Poljskoj, prenijela je agencija AFP.

Moskva je još 2011. godine upozorila da će odgovoriti na planove za razmještanje američkog raketnog štita u Evropi i insistirajući na zajedničkom planu bezbjednosti, kao i da najnovija aktivnost u oblasti Kaljiningrada ne krši međunarodne ugovore.

Poljska zabrinuta zbog razmještanja ruskih raketa

Poljska je danas izrazila zabrinutost zbog tvrdnje Rusije da je razmjestila rakete “iskander” u Kaljiningradskoj oblasti i najavila da će konsultovati partnere u NATO-u o tom pitanju.

“Planovi o razmještanju novih raketa ‘iskander-M’ u Kalinjingradu zabrinjavaju”, saopštilo je poljsko Ministarstvo spoljnih poslova, reagujući na izvještaje njemačkih i ruskih medija da su projektili već razmješteni.

Poljsko Ministarstvo je napomenulo da o tome nije dobilo nikakvo zvanično obavještenje Moskve i da sada provjerava istinitost medijskih izvještaja, prenosi Rojters.

Varšava će o pitanju ruskih raketa blizu granica EU i Poljske, kao i eventualnog odgovora, konsultovati i partnere u NATO-u i EU, dodaje se u saopštenju.

Unapređena verzija “iskandera” ima domet od 500 kilometara i mogla bi da se upotrijebi za uništenje radara i presretača koji čine sistem novog štita NATO-a.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender