28. 10. 2021.
Dačić na skupu u Kosovskoj Mitrovici

Samo jaka Srbija može da pomogne svoj narod

Dačić očekuje da će Evropski savjet u ovoj nedjelji donijeti odluku da prvom međuvladinom konferencijom i formalno počne proces pregovora o pridruživanju Srbije EU, na osnovu pozitivnog izvještaja evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbjednost /Ketrin Ešton/.

“Na sutrašnjoj sjednici Komiteta za opšte poslove EU očekujemo da se usvoji pregovarački okvir i da se predloži datum održavanje konferencije. Spremni smo da prva međuvladina konferencija bude održana već u petak u Briselu”, rekao je Dačić novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da, ukoliko ne bude postignuta saglasnost, najdalji rok za njeno održavanje treba da bude kraj januara.

“U narednim mjesecima govoriće se o zajednici srpskih opština, a ne o nezavisnom Kosovu, dok u izveštaju evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbjednost Srbija prvi put nije označena kao krivac”, rekao je Dačić.

On je podsjetio da se srpski narod suočavao sa velikim problemima i od odnosa prema njima zavisila je i njegova sudbina.

“U Republici Srpskoj je prihvaćen Dejtonski sporazum, ali, nažalost, u Republici Srpskoj Krajini nije bilo takve političke mudrosti, pa su posljedice bile katastrofalne”, rekao je Dačić.

On je istakao da je, kada je riječ o kosovskom pitanju, Srbija išla konstruktivnom logikom da samo jaka Srbija, koja je poštovana u međunarodnim krugovima, može da pomogne svoj narod.

Dačić je podsjetio da je u tom smislu dva puta predlagana zajednička sjednica Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH, ali da je oba puta termin pomjeren.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender