16. 10. 2021.
Snouden odao 200.000 dokumenata

Snouden je ukrao ključeve kraljvestva NSA

Ledžet, koji je u NSA zadužen za procjenu uticaja onoga što je Snouden uradio, rekao je u intervjuu za televizijski kanal CBS da je bivši agent posjeduje “mapu puta” koja sadrži “snagu i slabosti američke obavještajne zajednice”.

Ledžet je upozorio da je naročito zabrinjavajuće to što je Snouden ukrao 31.000 dokumenata NSA, koji se zvanično svrstavaju u detaljnu listu od izuzetnog značaja za Nacionalnu bezbjednosnu agenciju, koja sadrži za šta se Agencija interesuje, ali i koje su njene slabosti i propusti.

Dio toga su i mogućnosti i slabosti Sjedinjenih Američkih Država, dodao je Ledžet.

Te informacije mogu, potencijalno, da ponude suparničkim nacijama “mapu puta onoga što mi znamo, onoga što ne znamo i da joj otkriju – prećutno – način da zaštite svoje informacije od obavještajne službe SAD. To su ključevi kraljevstva”, kazao je on.

Ledžet je rekao da bi dozvolio mogućnost amnestije Snoudena, koji se nalazi u egzilu u Rusiji, ako bi on pristao da prestane da ubuduće objavljuje povjerljive informacije, prenio je AFP.

U međuvremenu, direktor NSA, general Kit Aleksander, odbacuje svaku ideju o amnestiji Snoudena.

“To je isto kao kad bi neko držao 50 ljudi kao taoce, ubio 10 i onda rekao: ‘Sad me oslobodite, a ja ću pustiti ostalih 40 da idu'”, ocijenio je Aleksander.

On je rekao da nije istina da je Agencija rutinski prisluškivala telefonske razgovore Amerikanaca i tvrdi da se prati manje od 60 “osoba iz SAD” širom svijeta.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender