20. 10. 2021.

Borenović: IPA fondovi su zakočeni jer nije dogovoren mehanizam koordinacije

Potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da građani neće osjetiti korist od sredstava iz IPA fondova zbog neodgovorenog ponašanja vlasti u BiH.
Borenović tvrdi da 90 miliona KM iz IPA fondova za BiH, od čega je za Republiku Srpsku bilo namijenjeno više od trećine, nije propalo zbog, kako kaže, takozvanih agencija, koje je spominjala predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović, već zato što nije dogovoren mehanizam koordinacije u BiH.

“U Narodnoj skupštini Republike Srpske imali smo Informaciju u oktobru, gdje se u obrazloženju ne spominju nikave agencije, već isključivo mehanizam koordinacije i jednim dijelom odluka ‘Sejdić-Finci”, dodao je Borenović.

On je rekao da je o tome bio spreman javno diskutovati sa predsjednikom Vlade Srpske, ali ona “nije pokazala spremnost za to, jer se radi o novcu od kojeg je trebalo da korist imaju i građani Republike Srpske”.

Borenović je naveo da je dio tih sredstava u iznosu od 90 miliona KM bio namijenjen za putnu komunikaciju Sarajevo-Vardište, Ugar-Kneževo-Banjaluka, zaobilaznicu Banjaluka i željezničku prugu Kostajnica-Doboj i Doboj-Brčko.

“Takođe, dio novca je bio namijenjen i za podršku malim i srednjim preduzećima, unapređenje zatvorske infrastrukture, podršku nadležnim institucijama za provođenje zakona, modernizaciju i razvoj informacionih tehnologija, jačanje kapaciteta parlamenata u BiH, te za usklađivanje zakonodavstav i prakse indirektnog oporezivanja sa pravnim tekovinama EU i za mlade”, dodao je Borenović.

On je rekao da su suspendovani pregovori o Instrumentima predpristupne pomoći za naredni sedmogodišnji period u iznosu od 14 milijardi evra, od čega je blizu milijardu KM bilo predviđeno za BiH i oba etiteta.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender