20. 10. 2021.
Dogovor Putina i Janukoviča o gasu

Dogovor Putina i Janukoviča o gasu

Dogovor Putina i Janukoviča o gasu

Ipak, Putin kaže da sa ukrajinskim kolegom Viktorom Janukovičem nije razgovarao o pristupanju Ukrajine paktu o slobodnoj trgovini sa bivšim sovjetskim zemljama.

Putin je nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom Viktorom Janukovičem naveo da će cijena gasa biti snižena za trećinu – sa 400 dolara za 1.000 kubnih metara na 268.

Zvaničnici Rusije i Ukrajine potpisali su i mnoge ugovore o podsticanju trgovinske i industrijske saradnje između dva bivša sovjetska susjeda, što se tumači kao novi udarac na odnos Ukrajine i EU.

Među potpisanim ugovorima je i sporazum o rješavanju sporova u međusobnoj trgovini, sporazum o zajedničkoj modifikaciji transportnog aviona iz vremena Sovjetskog Saveza, sporazum o industrijskoj saradnji i o izradi planova za izgradnju mosta preko moreuza Kerčki.

“Ukrajina je jedan od naših strateških partnera”, rekao je Putin na početku sastanka, dok je Janukovič dodao da Ukrajina i Rusija treba da razvijaju “strateško partnerstvo”.

“Današnji susret je u izvjesnoj meri strateški. Ne treba da se ovde zaustavimo, već da razvijamo naše strateško partnerstvo”, izjavio je ukrajinski predsednik.

Ukrajinska opozicija nedeljama protestuje zato što Janukovič nije potpisao Sporazum o pridruživanju s Evropskom unijom, već želi da jača saradnju s Rusijom.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender