28. 10. 2021.
“Gorski vijenac” dobio strip verziju

“Gorski vijenac” dobio strip verziju

“Gorski vijenac” dobio strip verziju

Tamo ih je smjestio poznati crnogorski karikaturista Luka Lagator, koji upravo ovih dana, kada se proslavlja 200 godina od rođenja vladike i pjesnika, mislioca i filozofa Petra Drugog Petrovića Njegoša, svoje ostvarenje polako sabira i stavlja između korica budućeg istoimenog stripa.

– Ispunila mi se dječačka želja da podvige Crnogoraca u bojevima za oslobođenje pretočim u formu devete umjetnosti – kaže za „Novosti“ Luka Lagator, i priznaje da je inspiraciju za ovaj posao najprije našao u stripovima o kaubojima i Indijancima. – Često sam se pitao kako to da niko dosad nije uradio strip o borbama Crnogoraca i Turaka. Dodatnu motivaciju su mi davale i guslarske pesme.

Sjeća se da je jednom prilikom pokušao da uradi strip o borbi Crnogoraca i Turaka, svoje junake je postavio na konje i kada je uvidio grešku, poslije samo nekoliko stvorenih stranica, sve listove je zgrabio, pocijepao i bacio u koš.

– Kada sam se smirio sinula mi je ideja da u formi stripa uradim „Gorski vijenac“ – kaže Lagator. – Vrlo brzo sam uradio vladiku Danila, a pored njega u oblačiću počeo sam da pišem tekst: „Viđi vraga su sedam binjišah…“ Odmah sam naletio na problem, kako ogromni vladičin monolog, mijenjajući položaje njegovog lika, da stavim u „oblačiće“. Iskadrirao sam vladičin lik u „bezbroj poza“ i shvatio kako to postaje dosadno. A tek kad sam naišao na druge duge monologe, na ono što pjevaju kola, i druge probleme, digao sam ruke! Sve sam ostavio da sazri, a sazrijevanje je potrajalo.

Crtežima se Lagator vratio poslije deset godina!

– Mislim da književno djelo „prevedeno“ u strip može i te kako biti interesantno – kaže Lagator. – Ako ništa drugo, bar zato da vidimo junake kako izgledaju kroz prizmu umetnika, kako su smješteni u ambijentu, kako je komponovana i saopštena suština djela. Strip je, kao i film, mnogo zanimljivije pogledati nakon što smo pročitali neko djelo, pa smo sada u prilici da u njemu tražimo i novu dimenziju.

VELIKI IZAZOV

Predstaviti „Gorski vijenac“ u stripu za mene je bio veliki izazov. Nije problem samo u kadriranju pojedinih situacija, već je trebalo valjano riješiti i mnoge druge probleme. Glavni likovi se pojavljuju sve do samog kraja, ali isto tako ima i onih koji se samo jednom javljaju, a tu su i masovne scene u vidu kola, koje se ne mogu zaobići jer se baš u tim pjevanjima saopštavaju mudre i značajne poruke. Najveći problem za crtača jeste ujednačavanje djela u smislu držanja potrebnog nivoa, kako kada je scena u pitanju, tako i kada se radi o likovima, tekstu i ritmu – objašnjava Lagator.
(Novosti)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender