19. 10. 2021.
Mađarska: Ultranacionalista postao gradonačelnik

Mađarska: Ultranacionalista postao gradonačelnik

Mađarska: Ultranacionalista postao gradonačelnik

Predsjednik Društva za očuvanje sjećanja na holokaust Aleksandar Veljić izrazio je zabrinutost što je za gradonačelnika mađarskog mjesta Asothalm izabran ultranacista Laslo Torockai, čelnik mađarske ekstremističke desničarske organizacije “64 županije”.
“Izbor ultranacionaliste Torockaija za gradonačelnika mesta nedaleko od granice sa Srbijom izazviva veliku zabrinutost, jer se on i njegova organizacija `64 županije` otvoreno zalažu za etnički čistu `Veliku Mađarsku` po modelu koji je tokom Drugog svetskog rata provodio u delo po zlu poznati mađarski regent Mikloš Horti”, naveo je Veljić u saopštenju.

On je dodao da je neshvatljivo da na izbor Torockaija za gradonačelnika ne reaguje ni “antinacistička EU”, niti državni organi Srbije.

“Ne jednom, Torockai i `64 županije` izrazili su otvorene teritorijalne pretenzije prema `južnim krajevima Mađarske`, kako mađarski ekstremisti nazivaju danas Vojvodinu”, ističe Veljić.

On je izrazio nezadovoljstvo i ponašanjem gradskih vlasti Novog Sada, koje uporno odbijaju inicijativu Društva da se osude zločini Hortijevog režima tokom Drugog svjetskog rata.

Prema najnovijim istorijskim podacima, Hortijev režim je počinio genocid u kome je od 1941. godine do 1945. godine stradalo oko 100.000 nedužnih žitelja Bačke i Novog Sada, uglavnom Srba, te određen broj Jevreja, kao i pripadnika drugih nacionalnosti.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender