28. 10. 2021.
MMF traži od BiH uvođenje mogućnosti bankrota

MMF traži od BiH uvođenje mogućnosti bankrota

MMF traži od BiH uvođenje mogućnosti bankrota

Zbog toga je, kako saznaje federalna štampa, Međunarodni monetarni fond (MMF) od bh. vlasti zatražio hitne reforme kako bi se spriječio rast problematičnih zajmova, koji su direktni krivac za loš kreditni rejting BiH i visoke kamate.
Prema najnovijem izvještaju Svjetske banke, cijeli region ima probleme s otplatom kredita, ali je u BiH evidentiran nastavak rasta loših kredita, što onemogućava ukupni kreditni rast neophodan za ekonomski oporavak.
Strane banke, kako navode iz Svjetske banke, sve manje novca plasiraju u zemlje zapadnog Balkana. To je posebno izraženo u BiH, gdje strane banke drže čak 37 posto sve aktive u našoj zemlji, što je daleko najviše u regionu.
Zbog tako teške situacije, posebno posljednjih mjeseci, MMF je, na zahtjev bh. vlasti, još u aprilu ove godine započeo „dijagnostičku analizu stanja”, nakon čega je dao i preporuke vlastima kako da riješe ovaj problem. Do danas, međutim, ništa nije učinjeno.
A MMF je tražio niz reformi, među kojima i uvođenje tzv. istanbulskog pristupa. U tom slučaju se u posrnulim firmama koje imaju velike dugove situacija rješava putem odbora kreditora.
No, mnogo značajnija mjera koju traži MMF jesu izmjene poreznih zakona koje bi olakšale restrukturisanje kredita, njihovu prodaju te uvođenje mogućnosti bankrota! Prema mišljenju stručnjaka MMF-a, te mjere hitno su potrebne.
Osim toga, traži se i olakšavanje procedura naplate potraživanja od banaka, odnosno uvođenje zakonodavstva kojim bi se omogućilo formiranje kompanija koje bi upravljale imovinom te olakšale bankama njihovu prodaju i namirenje duga.

Izvor :Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender