28. 10. 2021.
Ostali bez struje zbog duga napravljenog 1962. godine!

Ostali bez struje zbog duga napravljenog 1962. godine!

Ostali bez struje zbog duga napravljenog 1962. godine!

Stanarima zgrade u Zmaj Jovinoj ulici 28 A, u kragujevačkom naselju Bubanj, isključena je struja u hodnicima zbog duga koji je nastao u razdoblju od 1962. do 1995. godine.

Kako sijalice više ne svijetle, žitelji ove zgrade u centru Kragujevca od prošle nedjelje vrata stanova pronalaze sa svećom u rukama. Strujomer koji očitava potrošnju za svjetlo u hodnicima zgrade, bez najave i opomene je plombiran. Misleći da je u pitanju kvar, stanari su pozvali majstora.

Kada je električar stigao mogao je samo da konstatuje da je strujomer u hodniku plombiran.

Boško Radojević, predsjednik skupštine stanara, kaže da je i majstor iz nadležne Elektrošumadije bio iznenađen što je pečat njihov.

Možete li misliti koliki je naš šok bio kada smo saznali da je u pitanju potrošnja koja datira od prije pola vijeka, nastala između 1962. do 1995. godine. Mi u posljednjoj deceniji na računima imamo stavku “zajednička potrošnja” i to plaćamo. Niko, naravno, nema račune iz te tri sporne decenije. Mi nismo dobili nikakvu opomenu pred isključenje – kaže Radojević.

Zoran Matić, zamjenik predsjednika Skupštine stanara, kaže da su predstavnici zgrade otišli u Elektrošumadiju da se raspitaju šta im je činiti.

– Nismo mogli da dobijemo nikakav zapisnik o isključenju struje. Rekli su nam samo da dugujemo oko 5.000 kilovata od 1962. godine, kada je zgrada napravljena. U Elektrošumadiji nisu pronašli ni nalog za isključenje – kaže Matić.

Pomenutih 5.000 kilovata “teški” su 20.000 dinara. Stanari ne odbijaju ni to da plate. Oni su zamolili nadležne da priključe struju u hodniku dok se ne razjasni ko je napravio račun i kako da ga plate, ali molba je bila uzaludna. Jedino čega se sjećaju vlasnici stanova je da je 2005. godine postavljen novi strujomer preko koga je priključena podstanica. Sumnjaju da se tada potkrala neka greška.

Hod po mraku najviše plaši djecu i njihove roditelje, ali je najteži starima. Živka Milošević (63) živi sama na trećem spratu. Invalid je prve kategorije.

– Hodam uz pomoć štaka. Danima ne smijem ni glavu da provirim iz stana jer nemam slobodnu ruku da u njoj nosim lampu do ulaza u zgradu. Živim kao u zatvoru, a sve sam dugove za struju uredno platila – priča Živka.

Iz Elektrošumadije saopštavaju da su njihovi radnici u zgradi “uočili brojilo” koje nije evidentirano. Utvrđeno je da ono “napaja potrošnju stepenišnog svjetla”, a ni ta potrošnja nije evidentirana.

Iz Elektrošumadije poručuju da predsjednik Skupštine stanara treba da podnese zahtjev za uvođenje brojila u evidenciju, da plate dug, poslije čega bi sijalice u hodnicima zasvijetlile. Ne pominje se kako ovaj dug nije zastario kada se zna da dugovi stariji od godinu dana zastarijevaju.

/Telegraf/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender