28. 10. 2021.

Srbija 21. januara počinje pregovore!

– Predstavnici Grčke, koja 1. januara preuzima predsedavanje Evropskom unijom, informisali su nas na ministarskom sastanku da je njihov plan da se međuvladina konferencija sa Srbijom održi 21. januara – izjavio je evropski komesar za proširenje Štefan File.

– Ima logike da to bude 21. (januar), jer tog dana ponovo zaseda Ministarski savet – izjavio je funkcioner EU blisko upućen u tok debate.

On je objasnio da će Grčka moći sama da sazove međuvladinu konferenciju, bez nove sjednice Savjeta EU.

Štefan File je na svom Tviter nalogu takođe naveo da se planira da prva međuvladina konferencija bude 21. januara.

Erjavec je na konferenciji za štampu iznio i da su ministri u pregovarački okvir uvrstili dosad spornu klauzulu u kojoj se kaže da Beograd i Priština do kraja pristupnih pregovora Srbije moraju da potpišu “pravno obavezujući sporazum”.

Ovoj stavci se dosad protivilo nekoliko zemalja na čelu sa Španijom, ali su one na kraju prihvatile insistiranje Njemačke da ova odredba uđe u okvir.

U pregovarački okvir koji su ministri usvojili uvršćeno je i da dijalog na kraju treba da dovede do “sveobuhvatne normalizacije” odnosa Beograda i Prištine.

Njemačka je dosad insistirala na terminu “puna normalizacija”, ali je na kraju prihvatila nešto blažu formulaciju koju je predložila Litvanija.

Usvajanje pregovaračkog okvira i zaključak Ministarskog savjeta EU da Srbija definitivno pregovore počinje u januaru, istorijski je događaj za Srbiju, rekao je večeras premijer Ivica Dačić.

Dačić je, gostujući na RTS, rekao da je ovo istorijski događaj za Srbiju, dan koji su čekale mnoge generacije, politički cilj mnogih političkih garnitura i mnogih vlada.

– Zahvalio bih se i svima koji čine vladu i prvom potpredsedniku Vučiću i naravno predsedniku Republike Tomislavu Nikoliću na jednom velikom trudu i političkoj odgovornosti koju smo imali na najvišem mogućem nivou i doveli zemlju do stepenice koja nikada nije bila bliža članstvu Srbije u EU – rekao je premijer Srbije.

To je jedan istorijski vrijedan rezultat ove vlade Srbije, podvukao je Dačić.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender