21. 10. 2021.
Zamijenite kafu pivom i duže ćete živjeti!

Zamijenite kafu pivom i duže ćete živjeti!

Zamijenite kafu pivom i duže ćete živjeti!

Šta je zdravije, kafa ili pivo? Kada je birate svoje omiljeno piće, dobro razmislite jer, prema novom istraživanju američkih naučnika, pića mogu da utiču na vaše gene.

Rezultati istraživanja pokazali su da pivo može da ima pozitivan efekat na DNK, a kafa negativan. Kako se ispostavilo, konzumacija kofeina skraćuje tjelomjere, koji su poput zaštitnih kapica na ćelijama DNK.

1

Ipak, naučnici tvrde da je još prerano za donošenje zaključaka, jer su svoju studiju sproveli na ćelijama buđi i da je potrebno nastaviti s istraživanjima kako bi ustanovili da li će pivo i kofein imati isti efekat na ljudske ćelije.

Prethodna istraživanja pokazala su da i kafa i pivo, kada se konzumiraju umjereno, odlično djeluju na zdravlje.

Prevencija gojaznosti

Iako je kalorično, pivo pomaže u prevenciji gojaznosti, ako se konzumira umjereno. Naučnici su otkrili da osobe, koje popiju nedeljno dvije-tri čaše piva, imaju manji indeks telesne mase (BMI).

pivo

Zdravlje srca

Dve šoljice kafe dnevno smanjuje rizik od nastanka srčanog udara za 11 odsto. Naučnici još uvijek nisu pronašli siguran razlog smanjenja rizika, ali vjeruju da su za to zaslužna antioksidativna svojstva kafe.

Zdravlje kostiju

Dvije čaše piva dnevno može da pomogne u prevenciji smanjenja koštane mase kod žena koje su prošle kroz menopauzu.

Kafa001

Prevencija dijabetesa

Tri-četiri šoljice kafe na dan smanjuju rizik od nastanka dijabetesa za 7 odsto i smanjuju rizik od nastanka insulinske rezistencije, piše Telegraf.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender